Kako postati stomatolog i studirati stomatologiju – artDENTAL

U našem sljedećem tekstu, donosimo korisne savjete za sve one koje zanima kako postati stomatolog, koji uvjeti moraju biti zadovoljeni, te koje su čari studiranja stomatologije.

Saznajte što sve radi stomatolog, koje obrazovanje mora imati, te koje vještine mora posjedovati.

Stomatolog, zubar ili doktor dentalne medicine, osim zubnih oboljenja, liječi i desni, kao i čeljusti te usnu šupljinu. Sva ova tkiva čine stomatognati sustav, otuda i naziv stomatolog.

Pored liječenja stomatolog radi i na prevenciji oboljenja.

Kako postati stomatolog?

Pravo upisa na integrirani preddiplomski i diplomski studij Dentalne medicine imaju osobe koje su položile državnu maturu.

Također, testom psihomotorike ispituju se psihofizičke sposobnosti. Test je dio prijave na fakultet. Test psihomotorike predstavlja provjeru psihomotoričkih sposobnosti koje se odnosi na snalaženje u prostornim odnosima (psiho-test) i izradu modela prema predlošku (ključ od žice) te ispitivanje manualne spretnosti (čavlići).

Bodovi se skupljaju na:

 • temelju uspjeha u srednjoj školi,
 • položenih ispita na državnoj maturi i
 • na temelju testa psihofizičkih sposobnosti.

Ako se želite upisati na stomatološki fakultet, bilo bi dobro da se potrudite oko ocjena i znanja iz biologije, fizike i kemije. Zato bi bilo najbolje pohađati srednju školu koja će vas najbolje pripremiti za navedene predmete.

Potrebno je završiti integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij dentalne medicine.

studij stomatologije

Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik i prvostupnica, a nakon diplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni magistar / magistra struke.

Daljnje obrazovanje moguće je nastaviti na poslijediplomskom studiju.

Studiranje stomatologije

Studij traje 6 godina, odnosno 12 semestar i završava obranom diplomskog rada.

Obrazovanje na studiju stomatologije obuhvaća šest skupina predmeta:

 • općeobrazovne,
 • prirodoslovne,
 • temeljne medicinske,
 • kliničke medicinske,
 • pred-kliničke i kliničke stomatološke predmete.

Na 1. godini polažu se opći predmeti poput fizike, kemije i stanične biologije s genetikom.

Od 2. godine polažu se predmeti koji uvode u dentalnu medicinu; uz imunologiju, patologiju i infektologiju.

Slušaju se medicinski predmeti koji su direktno povezani s bolestima zubiju i usne šupljine, poput neurologije ili oftamologije.

Za vrijeme studiranja stomatologije nije predviđeno učenje svih medicinskih disciplina, a izborni predmeti mogu se izabrati (npr. ginekologija ili sl.).

Po završenom studiju, nakon godine dana radnog staža i položenog državnog ispita, stomatolog može početi samostalno raditi.

Također može i nastaviti stjecati znanja tijekom specijalizacije u trajanju od 3 godine, za neko od područja stomatologije kao što su oralna kirurgija, ortodoncija, parodontologija

Stomatološki fakultet

U Hrvatskoj postoje 4 medicinska fakulteta i to u gradovima: Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

U sklopu fakulteta u Rijeci i Splitu izvodi se zasebni studij stomatologije, dok pri sveučilištu u Zagrebu djeluje jedina samostalna visokoškolska institucija stomatološkog usmjerenja – stomatološki fakultet.

Uvjeti za upis na 1. godinu studija stomatologije:

 1. na temelju uspjeha u srednjoj školi;
 2. na temelju položenih ispita na državnoj maturi (hrvatski jezik, matematika, engleski jezik, biologija, fizika i kemija);
 3. na temelju dodatnih učenikovih postignuća nema bodova

Također je bitno da kandidat koji nije odslušao dvije godine nastave iz predmeta latinskog jezika, mora taj jezik položiti do upisa u 2. godinu studija.

Biti stomatolog znači imati vrlo razvijenu sposobnost ruku i prstiju, dobar vid,  biti strpljiv i komunikativan, stalno se educirati te pristupati svakom pacijentu toplo uz razumijevanje želja i potreba.

Najvažnije je voljeti posao koji se radi i s užitkom i osmijehom dolaziti na radno mjesto.

Stvarati nove osmijehe znači svakoga dana gledati sretna lica !