Kada je potrebna zamjena plombe?

Sve što morate znati prije zamjene plombe!

Saznajte kada je pravo vrijeme za zamjenu plombe, koji su najčešći razlozi mijenjanja plombe, te što sve utječe na trajnost plombe.

Pitanje koje svi pacijenti često postavljaju je kada je pravo vrijeme za zamjenu stare plombe. Trajnost plombe ovisi o održavanju oralne higijene i kvaliteti plombe, međutim ispuni s vremenom mogu izgubiti boju, pokupiti mrlje ili potamniti. Redovitim kontrolnim pregledom Vaš će stomatolog ustanoviti da li je vrijeme za zamjenu plombe.

Redovita kontrola plombi

Redovitim kontrolnim pregledima moguće je održati usnu šupljinu zdravom. Svakim pregledom stomatolog kontrolira postojanje karijesa, mogućih upala, te izgled postojećih ispuna tj. plombi

Detaljan pregled je moguć uz radiološku snimku. Najčešće se radi panoramska snimka, pomoću koje možemo utvrditi postoji li karijes ispod postojeće plombe, i to prije nego što bi došlo do pojave simptoma poput boli na slatko, toplo i hladno, boli na zagriz ili odlamanje zuba.

Na panoramskoj snimci je također moguće vidjeti da li ispun na zubu (plomba) više ne priliježe dobro. Takav ispun može otežavati održavanje oralne higijene, te ga je potrebno zamijeniti kako bi se prevenirao karijes i nastanak upale.

Razlozi za izradu plombe (zubni ispun)

Osnovni razlog za izradu zubnog ispuna je popunjavanje šupljine u zubu, nastale zbog zubnog karijesa.

Stomatolog prethodno karijes očisti, nakon čega je zub potrebno rekonstruirati s materijalom za izradu plombe. Važno je napomenuti da se karijes osim na zdravom zubu, može pojaviti i na zubu koji već ima plombu i liječen je (bez živca).

Najčešće se pojavljuje na spoju zuba i plombe, te je vidljiva pigmentacija, odnosno promijenjena boja na rubu plombe.

U tom slučaju stomatolog mora procijeniti da li je potrebno cijeli ispun zamijeniti ili samo ispolirati obojani / pigmentirani rub.

Izuzetak su svakako prednji zubi koji su ujedno i najvidljiviji u ustima, te čiji izgled uvelike utječe na cjelokupnu pojavu svakog pojedinca.

Osim karijesa postoje i drugi razlozi za zamjenu plombe, kao primjerice:

  • loša kvaliteta materijala
  • puknuta plomba
  • istrošenost ili
  • želja za zamjenom crne u bijelu plombu

Spomenuvši crne plombe možemo reći da velika većina ljudi, ima ili je imala crnu plombu u ustima. Takve plombe je potrebno kontrolirati, a po potrebi zamijeniti.

Što to znači?

To znači da ako je crna plomba postojana i funkcionalna, te ako se ispod nje nije stvorio karijes tada se takva plomba kontrolira i eventualno ispolira ukoliko je izgubila sjaj.

Svaka crna plomba u ustima bi trebala sjajiti srebrno. Zamjena amalgamske plombe izvodi se prema istim uobičajenim pravilima kao i kod zamjene bilo kojeg ispuna.

Zamjena crne plombe potrebna je:

Izuzetak su male crne plombe koje je iz estetskih razloga moguće zamijeniti s bijelima.

Posjetite nas u artDENTAL-u, gdje će vam naši stomatolozi prekontrolirati sve ispune i procijeniti da li je potrebna zamjena plombe ili je dovoljna samo kontrola.

Vezani članci:

https://artdental.hr/usluge/usluge/konzervativna-stomatologija/

https://artdental.hr/usluge/usluge/estetika-u-dentalnoj-medicini/

https://artdental.hr/servizi/servizi-dentali/radiologia/