Grane stomatologije koje trebate znati – artDENTAL

Niste sigurni koje sve grane stomatoogije postoje? Pročitajte nešto više o granama stomatologije i pronađite odgovor na Vaše pitanje.

Stomatologija ili dentalna medicina je znanost koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijom bolesti usne šupljine s fokusom na zube i tkiva povezana sa zubima ali i ostalim strukturama pridruženim usnoj šupljini: žlijezdama slinovnicama, mišićima žvakačima, žvačnim zglobom, jezikom itd.

S obzirom na kompleksnost tog područja stomatologija se podijelila na više grana, tako postoje:

 • dentalna antropologija i morfologija,
 • restaurativna stomatologija,
 • endodoncija,
 • gnatologija,
 • dječja stomatologija,
 • oralna higijena i preventivna stomatologija,
 • ortodoncija,
 • parodontologija,
 • oralna kirurgija,
 • stomatološka protetika te oralna medicina.

Dentalna antropologija i morfologija je grana stomatologije koja se bavi izučavanjem razvoja zuba, njihovim anatomskim karakteristikama, funkcijom, utjecajem gena na razvoj zuba, te nasljedne promjene na zubima i zubnim tkivima.

Restaurativna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem karijesa i nadoknadom izgubljenog tvrdog tkiva zuba; da li zbog karijesa ili manjih lomova i trauma zuba.

Tvrdo zubno tkivo se nadoknađuje kompozitnim materijalom za ispune bijele boje. Mogu se koristiti i drugi materijali npr. cementi, keramika, ali kompozit je najčešći i najbolji za izradu zubnih ispuna.

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti zubnog živca. Zubni živac i prostor kojeg ispunjava zubni živac su povezani krvotokom i spletom živčanih vlakana s ostatkom organizma.

endodoncija

Ukoliko dođe do upale zubnog živca isti je potrebno izvaditi i zapuniti prazan prostor umjetnim materijalnom.

U endodonciji postoji i „revizija“ zuba što znači da je terapija vađenja živca prethodno već provedena ali iz nekog razloga je neuspješna. U tom slučaju u namjeri da se spasi zub, vadi se staro punjenje, čisti i ponavlja protokol punjenja.

Gnatologija je grana stomatologije koja proučava odnose gornje i donje čeljusti, zagriz odnosno kontakte gornjih i donjih zuba, kretnje u žvačnim zglobovima i poremećaje istih. Gnatologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem škrgutanja zubima izradom terapijske udlage.

Dječja stomatologija se bavi prevencijom karijesa, edukacijom roditelja i djeteta o važnosti oralne higijene, dijagnostikom i terapijom stanja i bolesti u usnoj šupljini djece.

Sva djeca imaju pravo na odabranog općeg stomatologa ali ukoliko situacija zahtijeva, do 18. godine tu je specijalista dječje stomatologije.  Važno je djecu od najranijih dana navikavati na posjete stomatologu, na prostor ordinacije, zvukove i mirise.

dječja stomatologija

Parodontologija je grana stomatologije koja je fokusirana na potporna tkiva zuba, tj na korijen zuba, ligament koji ga okružuje, te tkiva na koja se korijen i ligament učvršćuju (kost čeljusti i zubno meso koje ga okružuje). Parodontoza  je široko rasprostranjena bolest, najčešće uzrokovana nakupljanjem kamenca i nečistoća oko zuba, zbog čega dolazi do upale i propadanja potpornog tkiva uslijed čega se zubi rasklimaju i ispadaju. Parodontologija proučava i otklanja uzroke gubitka potpornih tkiva.

Oralna medicina je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti sluznice usta, žlijezda slinovnica i oralnim bolnim sindromima.  Posvećena je bolestima koje se primarno javljaju u ustima, kao infekcije, ozljede, bolesti povezane s imunološkim poremećajima, manifestacijama  bolesti usta  kao posljedicom sistemskih bolesti  i sistemske terapije.

Jedna od čestih stanja kojima se bavi oralna medicina su suha usta, žarenje i pečenje usne šupljine uslijed manjka lučenja sline.

Ortodoncija je grana stomatologije koja proučava i korigira abnormalne pomake zuba i čeljusti. Pravilan zagriz i pravilan položaj zuba u zubnom luku od iznimne je važnosti za funkciju žvakanja i održavanje higijene zuba.

Ortodoncija korigira sve, od najmanjih pomaka, više estetske prirode, do velikih nepravilnosti u položaju čeljusti koje zahtijevaju i kirurške zahvate.

Slika 4 oralna kirurgija

Oralna kirurgija je specijalistička grana stomatologije koja obavlja kirurške zahvate na području usta, zuba i čeljusti.

Najčešći kirurški zahvati su:

 • vađenje zuba ili korijena zuba,
 • uklanjanje cisti i granuloma zajedno s vrškom korijena,
 • augmentacija kosti,
 • postavljanje implantata.

Svaki od zahvata provodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan.

Sve grane stomatologije su usko vezane jedna za drugu, međusobno se podržavaju, konzultiraju i upotpunjuju.

Sa koji granama stomatologije ste se Vi susreli?