Antibiotik za upalu zuba i desni – kako dolazi do upale zuba i desni – kako se liječi upala – centar dentalne medicine artDENTAL

Da li uzimate antibiotik svaki put kad vas zaboli zub ili ste jedna od onih osoba koja zanemaruje krvarenje desni?

Ni jedno ni drugo nije ispravno!!

Antibiotik za upalu zuba i desni  se prepisuje samo u određenim slučajevima kada postoji opasnost od širenja infekcije.

Upala zuba i desni – gingivitis

Početna upala desni se naziva gingivitis. Uzroci su najčešće:

Uzrok krvarenja desni mogu biti i:

  • neke unutarnje bolesti,
  • upotreba određenih lijekova,
  • hormonalni disbalans ili
  • stres.

Može biti zahvaćen jedan zubi, više zubi ili svi zubi. Zubno meso na zahvaćenom području je povećano i  nabreklo, ovisno o tome koliko je daleko upala napredovala i izrazito crvene boje, te lako krvari.

Gingivitis se može izliječiti i zaustaviti profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca i naslaga, te dobrom oralnom higijenom kod kuće čime se eliminiraju loše bakterije iz usne šupljine.

Kada dolazi do parodontitisa?

Ako se upala proširi dublje dolazi do stanja koje se naziva parodontitis, gdje je osim zubnog mesa upalom zahvaćena i kost.

Nakon većeg gubitka kosti, zubi mogu izgledati kao da su „isplivali“ iz čeljusti.  Kod parodontoze je potrebna veća suradnja sa stomatologom jer je terapija opširnija i dulja. Uvijek je osnovna terapija profesionalno čišćenje zuba.

Upala zuba  otklanja se liječenjem zuba, gdje se uklanjanja ostatak živca, te se i mehanički i kemijski, uklone bakterije iz unutrašnjosti zuba ili vađenjem zuba.

Primjena antibiotika kod upale zuba i desni

Antibiotike u svrhu stomatološke terapije potrebno je koristiti samo kada ih stomatolog prepiše i to prema uputama stomatologa i proizvođača antibiotika. 

SAMO DOKTORI SMIJU ODLUČITI KADA SU POTREBNI ANTIBIOTICI!

Antibiotik za upalu zuba i desni se prepisuje samo u određenim slučajevima, kada postoji opasnost od širenja infekcije.

Antibiotik za upalu zuba i desni prepisuje dr.med.dent, koji je napravio cijeli plan terapije i određuje koji antibiotik za upalu zuba i desni  uzimati, u kojoj  količini i koliko dugo.

Ako znate da imate alergiju na neki antibiotik vrlo je važno to reći  stomatologu već pri prvoj posjeti.

Izrazito je bitno držati se uputa korištenja antibiotika za upalu zuba i desni i ne prekidati prijevremeno uzimanje antibiotika, uzimati veću/manju količinu ili uzimati samovoljno antibiotik za upalu zuba i desni, jer samo određena stanja zahtijevaju primjenu antibiotika za upalu zuba i desni.

Pretjerana upotreba antibiotika vodi do bakterijske otpornosti prema istima.

Osjetite li neke od simptoma upale zuba i desni potrebno je što prije dogovoriti pregled kod stomatologa i čim prije krenuti s liječenjem!

Vezani članci:

Nadogradnja kosti – artDENTAL

Krvarenje zubnog mesa – artDENTAL

Povlačenje zubnog mesa – artDENTAL

Povećana osjetljivost zubi – artDENTAL