Zubić Vila stiže kada ispadaju mliječni zubi – smjena zubića – kako umiriti dijete – centar dentalne medicine artDENTAL

Zanima vas kada ispadaju mliječni zubi? Zabrinuti ste za svoje dijete, želite ga umiriti i pretvoriti ovaj važan događaj u djetetovom životu u zanimljivu priču…s nagradicom na kraju

Što je smjena zuba?

Smjena zuba, odnosno ispadanje mliječnih i nicanje trajnih zuba, je fiziološki proces koji se normalno odvija u ljudskom organizmu i sadrži niz lančanih reakcija koje na koncu rezultiraju cijelim setom novih zuba.

Mliječnih zuba sve zajedno ima 20: 10 u gornjoj i 10 u donjoj čeljusti. U svom punom broju bi trebali biti do 3. godine djetetove starosti.

Zanima Vas kada ispadaju mliječni zubi?

Generalno se može reći da mliječni zubi počinju ispadati oko 6. godine, pa sve do 12. godine starosti  kada  ispadne i posljednji mliječni zub, a najčešće je riječ o mliječnim peticama.

U pravilu ženska djeca ranije kreću sa smjenom mliječnih i trajnih zuba.

Mliječni zubi imaju korijen kao i trajni zubi. Trajni zub koji se nalazi unutar kosti čeljusti kao zametak, prilikom nicanja uzrokuje resorpciju korijena mliječnog zuba.

Kako se korijen polako skraćuje i nestaje, mliječni zub gubi svoje sidrište i počinje se klimati. Njegovim ispadanjem stvara se mjesto za trajni zub.

Ako ne postoji zametak trajnog zuba koji pokreće proces resorpcije mliječnog korijena, mliječni zub ne ispada. Tada je mliječni zub u ustima do daljnjeg i svakako ga je vrijedno zadržati čim dulje.

Ukoliko se neki od mliječnih zuba ne rasklima i ne ispadne na vrijeme, dobro je napraviti ortopanski snimak, provjeriti broj i položaj zametaka trajnih zuba.

Prerani gubitak mliječnih zuba

Mliječni zubi se mogu izgubiti i preranotraumom ili uznapredovanim karijesima i upalama, koje dovode do vađenja zuba, prije fiziološkog rasklimavanja zubića.

U tom slučaju, treba se savjetovati sa stomatologom.

Ako se utvrdi da je trajni nasljednik „u blizini“, nema razloga za brigu. Međutim,ako je mliječni zub ispao, a trajni ima još dug put do svog definitivnog mjesta, postoji rizik za nepravilno nicanje trajnih zuba, što dugoročno uzrokuje ortodontske anomalije većeg ili manjeg stupnja i potrebno je intervenirati na vrijeme!

Svakako je poželjno svaki mliječni zub zadržati do dolaska trajnog ili čim duže.

Prvi klimavi mliječni zubić svakako je veliko uzbuđenje i za dijete i za roditelje. Najčešće je riječ donjem centralnom sjekutiću.

Važno je umiriti dijete, kako se prvo iskustvo ne bi pretvorilo u traumu za preostale mliječne zubiće i njihovo ispadanje.

Zato postoji Zubić Vila!

Mala nagradica ispod jastuka u zamjenu za ispali mliječni zubić, ohrabrit će svako dijete i olakšati daljnji proces.

Savjeti kako ubrzati ispadanje zubi:

  • dopustite djetetu da se igra s rasklimanim zubićem,
  • gricka koricu kruha ili jabuku,
  • ako je zubić „tvrdoglav“ pokušajte ga čvrsto uloviti suhom maramicom i naglo povući.

Ukoliko ništa od navedenog nije rezultiralo plodom, pokušajte ponovo za par dana ili se javite svom stomatologu.

Vađenje klimavih mliječnih zuba

Mliječni zub koji se klima, a ne ispada, može uzrokovati nelagodu i bol pri žvakanju, pa djeca mogu odbijati hranu.

U tom slučaju svakako bi trebalo čim prije izvaditi taj zub!

Vađenje mliječnih zuba kod stomatologa najčešće je vrlo brzo i jednostavno. Djeca se prestraše instrumenata i krvi, ali zahvat je najčešće bezbolan, jer je korijen zuba plitak, a mliječni zub je u principu samo „zalijepljen“ za zubno meso.

Kada čuju da Zubić Vila nosi nagradu svaki strah nestaje i uzbuđeno se čeka nicanje prvog trajnog zuba!

Možda će vas zanimati:

Pranje zubića kod beba – artDENTAL

Njega zubi kod djece – artDENTAL

Škripanje zubima tijekom sna kod djece – artDENTAL