Zamjena izgubljenih zubi, koje sve opcije postoje? – centar dentalne medicine artDENTAL

Izgubili ste jedan ili više zuba? Ne odgađajte nadomještanje izgubljenih zuba!

Izgubljeni zubi predstavljaju veliki funkcionalni problem, gdje uz žvakanje, može biti otežano i izgovaranje pojedinih slova i riječi, a ako se radi o vidljivoj regiji također mogu predstavljati i estetski problem.

Kako nadomjestiti izgubljene zube?

Postoji više opcija za nadomjestak izgubljenih zubi:

  • mobilno,
  • fiksno ili
  • kombinacija mobilnog i fiksnog.

Mobilni nadomjestci

Mobilni nadomjestci su proteze koje pacijent sam skida i stavlja. One mogu biti potpune kada fale svi zubi čeljusti ili djelomične kada fali više zubi.

Kod pacijenata koji nisu zadovoljni retencijom (stabilnost) svoje proteze, a nemaju zube, postoje opcije s ugradnjom zubnog implantata, tj više njih.

Na 4 implantata se rade proteze na prečki gdje je prečka fiksni dio u ustima i retencija je za protezu koja se skida i stavlja. Proteza je jako stabilna u ustima i nije mobilna kao obična totalna proteza i uz veliku prednost što gornja proteza izgleda jednako kao i donja, bez nepca je .

Fiksni nadomjestci

Već  sa 6 ili 4 implantata u potpuno bezuboj čeljusti može se dobiti zubni most na implantatima koji je fiksan. Ovisi o vrsti rada i broju implantata, a može biti: keramički most ili All-on-4, gdje se rad može skinuti jedino u ordinaciji.

Kombinirani rad

Kombinirani rad je opcija gdje su zubi fiksni s keramičkim krunicama i pomoću zglobnih veza povezani s protezom koja se može skidati i stavljati. Za ovu vrstu rada je potrebno imati određeni raspored preostalih zubi.

Potpuno fiksni radovi se rade pomoću keramičkih krunica i mostova. Za ovu vrstu radova potrebno je pobrusiti susjedne zube za nadomjestak zuba ili zuba koje fale.

Uvijek je potrebno nadomjestiti zube jer nakon nekog vremena zubi se počinju micati i zatvarati prostor gdje je nedostatak, a sila žvakanja se neravnomjerno prenosi na ostale zube.

Kod ugradnje zubnog implantata nije potrebno brusiti ostale zube, nego na mjesto gdje nedostaje zub se postavi zubni implantat.

Da bi se odredilo koja je najbolja opcija i koje su sve mogućnosti za nadomjestak zuba, potrebno je napraviti pregled uz rvg sliku, na temelju čega se procjenjuje kvaliteta preostalih zubi i kosti, te u slučajevima ugradnje zubnih implantata; da li ima dovoljno kosti za njihovo postavljanje.

Ugradnja implantata rutinski je zahvat koji  je potpuno bezbolan jer se izvodi  u lokalnoj anesteziji. U artDENTALu koristimo samo implantate vrhunske kvalitete – Nobel Biocare i Bredent. Svaki pacijent nakon ugradnje implantata dobije implantološku knjižicu u kojoj je naveden datum implantacije kao i vrsta i veličina implantata. 

Vezani članci:

Razlozi zašto je važno nadoknaditi zube koji nedostaju – artDENTAL

Ispadanje zuba u starosti i kako ih sačuvati -artDENTAL

Kako izabrati dobar zubni implantat? – artDENTAL

Život sa zubnom protezom – artDENTAL