Vodič za održavanje oralnog zdravlja kod djece – za zdrav osmijeh – artDENTAL

Važnost održavanja oralne higijene kod djece, već od malih nogu od presudne je važnosti. Roditelji imaju glavnu ulogu u održavanju zdravlja zubi djeteta kao i formiranju stava.   

Oralno zdravlje kod djece

Oralno zdravlje djece treba shvatiti ozbiljno. Briga o mliječnim zubićima je jednako bitna kao i kod trajnih zuba. Pravilnom funkcijom zubi omogućuje se da dijete može pravilno žvakati hranu, a ujedno utječe na pravilan psihički i fizički razvoj djeteta, te je zdravlje zuba izrazito bitno za dječji uzrast.

Zubi izbijaju dva puta tijekom života i možemo ih podjeliti na mliječne i trajne.   Mliječnih zubi ima 20 i njih nadomještaju trajni zubi kojih ima trideset i dva, oko šeste godine života.

Razlikujemo:

  • sjekutiće,
  • očnjake,
  • pretkutnjake i
  • kutnjake.

Pravilno pranje zubi kod djece

Osim odlaska djece kod zubara bitno je pravilno pranje zubikod kuće. Vjerovatno ste se našli u situaciji da dijete ne želi prati zube jer mu se neda ili mu je to dosadno.

Postoje mali trikovi koje možete koristiti za oralno zdravlje svog djeteta. Svi znamo da za pravilno pranje zubi kod djece treba trajati 3 min i potrebno je proći sve zubiće mekanom četkicom.

Dijete može odabrati svoju najdražu pjesmu i neka pere zubiće sve dok ne završi pjesma, četkica može biti što šarenija i na neke najdraže likove sa televizije, ali najbitnije je da je mekana, a zubna pasta prilagođena djetetu i što ugodnijeg mirisa i okusa.

U dječjoj stomatologiji najčešće susrećemo oboljenja zubi kao što su:

  • karijes,
  • upaljena gingiva te
  • traume nastale prilikom pada.

Kod pojave karijesa dijete vjerovatno osjeća bol na hladno, a ako je došlo do živca osjeća bol samu od sebe. Potrebno je doći već kod prvih znakova osjetljivosti zuba na hladno da se ne bi karijes proširio do zubnog živca.

Upala gingive nastaje lošom oralnom higijenom i može izazvati krvarenje kod pranja zubiju, te se dijete može prestrašiti i od straha ne više prati zube.

Kod traume nastale prilikom pada djeteta, sačuvajte komadiće zuba u maloj kutiji sa mlijekom ili slinom jer se možda može spasiti taj dio.

Bitno je kod traume da dođete što prije do stomatologa da pogleda jer što više čekate veća je mogućnost da nastanu veći problemi nego što jesu.

Djeca kod zubara

Strah odlaska djece kod zubara je nešto sa čime se redovitno susrećemo. Sa djecom kod zubara treba ići polako, što znači da će trebati dolaziti nekoliko puta na upoznavanje i privikavanje na ordinaciju.

Kada dijete osjeti sigurnost kod svog zubara pristat će da mu se pomalo radi u ustima. Jedino tako ćete postići uspješnost odlaska djece kod zubara.

Oralno zdravlje djece je bitno u svakoj dobi i što prije krenete kod svog stomatologa to je bolje za djecu i na njihovo privikavanje.

Ako slučajno niste nikad svoje dijete odveli kod stomatolga zapamtite da nije nikad kasno, jer pravilno pranje zubi kod djece i odlaskom kod zubara je ključ održavanja oralnog zadravlja u djece.

Zato dragi roditelji, rezervirajte termin što prije!

Slične teme:

Sve o zubima – artDENTAL

Nicanje prvih zubića – artDENTAL

Pranje zuba kod beba – artDENTAL

Zbogom mliječni zubi, stižu nam trajni – artDENTAL

Stiže zubić vila! -artDENTAL