Uzroci i terapija lošeg zadaha – simptomi, uzroci, liječenje, centar dentalne medicine artDENTAL

Muči vas loš zadah i želite saznati kako ga se riješiti? Saznajte moguće uzroke te kako pristupiti rješavanju ove neugodne pojave.

Pročitajte o problemu o kojem se vrlo malo govori, a svakodnevno je prisutan svuda oko nas.

Uzroci i terapija lošeg zadaha

Loš zadah je čest i neugodan problem, koji može biti prisutan u svim dobnim skupinama.

Na prvom mjestu uzrok lošeg zadaha može doći od pokvarenog zuba ili neke druge patologije u ustima.

Ostali uzroci mogu biti:

  • upaljeno zubno meso,
  • parodontoza,
  • zubni kamenac,
  • karijes,

Loš zadah uzrokuju bakterije koje se pojačano razmnožavaju na takvim mjestima, probavljaju ostatke hrane, uzrokuju truljenje tkiva i otpuštaju neugodne plinove.

Bilo kakvo mjesto koje omogućava zadržavanje hrane, stanište je milijuna mikroorganizama. Tu nema puno razmišljanja. Otklanjanjem uzročnika ukloniti ćemo i loš zadah.


Vrlo je važno napomenuti da se lošeg zadaha NEĆETE riješiti promjenom paste za zube, mentol bombonima ili žvakaćim gumama. To su sve kratkotrajna rješenja, dok je pravi uzročnik još uvijek tamo gdje je i bio.


Na prvom mjestu, posvetite više vremena oralnoj higijeni, te posjetite vašeg stomatologa koji će pregledom ustanoviti podrijetlo infekcije i ukloniti izvor lošeg zadaha.

Probava započinje u ustima. Dakle, neki probavni problemi također mogu uzrokovati loš zadah.

Manjak sline je česti uzrok neugodnog zadaha. Suha usta česta su kod žena zrelije životne dobi, što je najčešće uzrokovano hormonskim disbalansom. Slina ispire i mehanički čisti usta, a njen manjak znači slabije čišćenje i veće zadržavanje hrane u ustima nakon jela.

Osim toga može doći i do vrlo neugodnog simptoma žarenja i pečenja usta. Možete si pomoći raznim bombonima bez šećera ili limunadom, oboje potiči lučenje sline. Također postoje i razni nadomjesci sline, koji se uzimaju po uputi Vašeg specijaliste oralnih bolesti.

Spuštamo se dalje po probavnom traktu, a uzročnici lošeg zadaha se mogu nalaziti u bio kojem njegovom dijelu.

Loš zadah može dolaziti iz želuca ali i iz crijeva, jetre. Bakterije koje se nalaze unutra, ovisno o hrani koju konzumiramo mogu uzrokovati loš zadah.

Poremećaj ravnoteže mikroorganizama koji se nalaze u našem tijelu i pomažu probavi može se manifestirati u među ostalom i lošim zadahom.

Ako mislite da je vaša oralna higijena uredna i nemate patologija u ustima, a količina sline je zadovoljavajuća, pokušajte obratiti pozornost na to što unosite u svoj organizam,  te se obratite za savjet svojem liječniku.

Temeljita i redovita oralna higijena, te pravilna prehrana za zdrave zube, najbolji su savjet za uredan stomatološki karton.

Možda će vas zanimati:

Koji zdravstveni problemi mogu nastati uz bolesti zuba? – artDENTAL

Suha usta – artDENTAL

Trikovi za rješavanje lošeg zadaha – artDENTAL

Kako i koliko često je potrebno prati zube? – artDENTAL