Struktura zuba – od čega se sastoji – centar dentalne medicine artDENTAL

Činjenica je da većina nas ne razmišlja o svojim zubima, sve dok ne dođe do nekog problema, a još manje razmišljamo o anatomiji ili strukturi zuba. Iz tog razloga odlučili smo vas upoznati s osnovama zubi; što sve čini strukturu zuba, od kojih se sve dijelova sastoji, te funkcijama zubi.

Što je zapravo zub?

Zub je vrlo kompleksan organ. Struktura zuba sastoji se od različitih tvrdih tkiva koja okružuju centralno meko tkivo (pulpa).

Tvrda tkiva su:

  • caklina,
  • dentin i
  • cement.

Caklina

Caklina prekriva vidljivi dio zuba (krunu zuba) i daje mu bijelu boju. Najčvršće je tkivo u ljudskom organizmu.

Struktura cakline je pretežito anorganska i čine je minerali posloženi na način koji je čini krtom i tvrdom.


Caklina štiti zub od mehaničkog i kemijskog trošenja jer je otpornija od ostalih tkiva zuba. Bez obzira na svoju strukturu nije neuništiva i osjetljiva je na promjene ph (kiselost) u ustima kao i na mehaničko trošenje.

Dentin i zubna pulpa

Strukturu zuba čini i dentin. Dentin je sloj tvrdog tkiva koji prekriva i krunu i korijen zuba. U ustima je prekriven caklinom, a korijenski dio je prekriven cementom. Žućkaste je boje, pa ako je na nekom dijelu caklina tanka zub će izgledati tamnije.

Dentin je također je građen od minerala, ali u većem postotku od cakline, te ima i organskih komponenti. Takva struktura dentina daje zubu i čvrstoću i elastičnost.

Dentinom prolaze kanalići koji su povezani s pulpom. Pulpa je mekano zubno tkivo, koje čini unutarnju strukturu zuba. Kroz kanaliće prolaze krvne žile i živci, koji omogućavaju da osjetimo podražaje (bol).

U strukturi zuba; zubna pulpa se nalazi u srcu zuba i proteže se od pulpne komorice koja se nalazi u kruni zuba, duž korijena i izlazi van kroz mali otvor na korijenu zuba.

Zubna pulpa je odgovorna za prehranu tvrdih tkiva i prijenos podražaja. Dakle zub nije jedinka za sebe već je pulpom vrlo dobro povezan sa ostatkom organizma.

Zato u slučaju da nastane infekcija na zubu, postoji mogućnost širenja krvotokom na udaljene organe u tijelu.

Cement

U strukturi zuba cement predstavlja tvrdo zubno tkivo koje oblaže korijenski dio zuba. Povezan je sa zubnom čašicom sitnim ligamentima.

Te tvorbe zajedno čine zubni zglob. Zubni zglob nema pokretljivost, kao što imaju ostali zglobovi u tijelu, a ipak je jako važan.

Ovakva struktura amortizira žvačne sile, a ako zagrizemo nešto jako tvrdo dolazi do refleksa otvaranja koji štiti zube od traume i loma.

Ovo su bile samo osnovne informacije o složenoj strukturi zuba. Upravo ga ta složena struktura čini savršenim baš takvima kakav je.

Ako svojim zubima posvetimo dovloljno brige i pažnje,  služiti će nas dugo i vjerno!


Vezani članci:

Sve o zubima – artDENTAL

Boje zubi – artDENTAL

20 zanimljivosti o zubima – artDENTAL