Što kada zub zaboli na putovanju? – što učiniti i kako si pomoći – artDENTAL

Niste u mogućnosti posjetiti Vašeg stomatologa, a boli Vas zub? Što učiniti kada vas zub zaboli a vi ste usred putovanja.

Pomoć prirodnim preparatima

Postoje prirodni preparati, ali i lijekovi koji će Vam pomoći ublažiti bol, i to bilo da ste kod kuće ili na putovanju.

Prirodni lijekovi za zubobolju:

  • Ulje klinčića /ulje origana – oba ulja imaju prirodna svojstva analgetika. Ključna komponenta klinčića koja smanjuje bol je eugenol.
  • Kapnite 1-2 kapi direktno na zub koji boli, pokušajte da ne dirate jezikom to područje kako bi ulje čim bolje djelovalo, a ne se ispralo u slini. Možete ponoviti postupak nekoliko puta dnevno;
  • Ekstrakt vanilije – kao i ulje klinčića, jedan od prirodnih lijekova koji pomaže za ublažavanje boli; djeluje i antiseptički i analgetski.

Kapnite 2-3 kapi na vaticu i stavite direktno na zub;

  • Soda bikarbona– poznata su svojstva sode bikarbone. Kao i na ostatak organizma ima dobar učinak i pri uklanjanju zubobolje.

Možete ju koristiti na 2 načina:  vlažnu vaticu umočite u prah i tako stavite direktno na zub ili razmutite žlicu sode u vodi i mućkajte. Njena antiupalna svojstva ublažiti će upalu i samnjiti bol.;

  • Hidrogen peroksid – ako imate rupicu u zubu u kojem se zadržava hrana i počinje vas jako boljeti; uzmite čepić 3% hidrogena i dobro izmućkajte. Hrana bi se trebala isčistiti i samim time ublažiti zubobolju;
  • Kokosovo ulje– još jedan prirodni pripravak koji pomaže pri uklanjanju boli kod upale je kokosovo ulje.

Potrebno je mućkati ulje u ustima 20-ak min, zatim isprati i očetkati zube.;

  • Đumbir– odavno poznat prirodni lijek za razne vrste upala. U kombinaciji sa crvenom paprikom koja također ima protuupalna svojstva, trenutačno pomaže u smanjenju bolova.

Napravite pastu od đumbira i crvene paprike i nanesite direktno na zub, ostavite nekoliko minuta da djeluje

U slučaju da prirodni preparati ne pomažu, najbolje tablete protiv bolova su one koje pripadaju skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Postoje razni proizvođači i jačine lijekova protiv bolova. Posjetitie lokalnu ljekarnu i pitajte za savjet ljekarnika koji lijek bi u Vašem slučaju bio najbolji i najučinkovitiji.

Na kraju svi navedeni preparati, i prirodni i umjetni su samo trenutna pomoć u ublažavanju zubobolje i jedino će Vam Vaš stomatolog moći dugoročno riješiti problem otkloniti zubobolju.

Redovne kontrole kod vašeg stomatologa i dobra oralna higijena, svakako će pomoći da smanjite mogućnost nastanka zubobolje.

Slične teme:

Liječenje zubobolje – artDENTAL

Liječenje upale zuba – artDENTAL