Što je dijastema zuba? – koji su uzroci – kako spriječiti – artDENTAL

Sigurno ste čuli za izraz dijastema zuba ili razdvojeni zubi? Radi se o razmaku između zuba, obično između gornjih prednjih zuba.

Ako vam se ne sviđa način na koji izgleda razmak između vaših zubi, postoje načini kako ga zatvoriti ili smanjiti.

Slobodno nas nazovite na 00385 95 482 8888 ili na pošaljite mail na: info@artdental.hr

Zašto se pojavljuje razmak između zubi?

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pojavu ove nepravilnosti. Nekada dijastema zubi može biti povezana s veličinom zubi i veličinom kosti čeljusti, odnosno u slučaju kada su zubi premali za čeljusnu kost. U tom slučaju dolazi do dijasteme zuba odnosno do razdvojenih zuba.

Dijastema se može naslijediti i genetski, budući da se veličina zuba i čeljusti također genetski nasljeđuje.

Još jedan čimbenik koji uzrokuje razdvojenost zuba je ukoliko frenulum (hrskavica sa zubnim mesom koja povezuje gornju usnu s čeljusti) prenisko pozicioniran dolazi do prekomjernog rasta zubnog mesa i pojavljuje se razmak među zubima.

Kod djece, do razmaka između zuba može doći ukoliko dijete sisa palac.

Kod odraslih do dijasteme može doći radi pogrešnih refleksa gutanja. Umjesto da se prilikom gutanja jezik polaže na nepce, polaže se na prednje zube.

To se često događa kod osoba koje imaju velik i jak jezik.

Dijastema zubi se može razviti i kao posljedica bolesti desni točnije upale. Kako upala oštećuje desni i tkivo može doći do postepenog gubitka zuba i nastanka praznine između zuba.

Problemi koji se mogu pojaviti zbog dijasteme zubi:

  • funkcionalnost zbog zapadanja hrane,
  • otežano odgrizanje hrane ili
  • otežano izgovaranje ponekih slova. 

Načini zatvaranja prostora zubnih razmaka i rješavanje razmaka između zuba

Postoji više načina za zatvaranje prostora zubnih razmaka:

Kada se nepravilnost želi riješiti samo iz estetskih razloga; prostor se može zatvoriti protetskim krunicama ili ljuskicama.

Najprije je potrebno napraviti detaljan pregled i cijeli postupak dobro dogovoriti s dentalnim tehničarem, jer ovisno o nekim faktorima kao što su: 

  • veličina razmaka,
  • da li zub ima ispune,
  • koliko se želi korigirati veličina, boja, i sl.
  • odlučiti se da li se mogu raditi ljuskice ili krunice.

Ako uz zubni razmak postoji i ortodontska anomalija, neadekvatan zagriz, pomaknuta sredina zubnih lukova, uvijek je najbolje rješenje ortodontska terapija.

Kada je zubni razmak preširok;  krunice ili ljuskice ne bi izgledale estetski lijepo jer bi izgledale preširoke, te je stoga potrebna ortodontska terapija ili kombinacija prvo ortodontske i protetske terapije.

Nekim osobama je zubni razmak dio njihove osobnosti i žele ga zadržati.

Tada je samo bitno održavati dobru oralnu higijenu, jer kod manjih zubnih razmaka češće može zapadati hrana.

Kod većih zubnih razmaka sama oralna higijena može biti olakšana zbog lakšeg pristupa sredstvima za interdentalnu njegu.

Kako spriječiti dijastemu zubi ili razmaka između zubi?

Neke dijasteme nije moguće spriječiti, a u nekim slučajevima postoje načini za smanjenje rizika od pojave razdvojenih zuba kao što je npr: odvikavanje djece od sisanje palca, učenje praviInog refleksa gutanja kao i navikavanje na odličnu oralnu higijenu.

Svaki je osmijeh individualan i zahtijeva poseban pristup da bi se došlo do vrhunskog rezultata na obostrano zadovoljstvo.

Obratite nam se s povjerenjem!

Vezani članci:

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL

Frenulektomija – artDENTAL

Problemi sa zagrizom – kako se liječi kod djece i odraslih – artDENTALKompozitne ljuskice za zube – brza i jednostavna ugradnja artDENTAL