Štift – nadogradnja – što je i kada se koristi – centar dentalne medicine artDENTAL

U slučajevima kada karijes jako uništi površinu zuba, koristi se štift ili nadogradnja.

Što je štift (nadogradnja)?

Kada na internet tražilici upišete pojam „štift“ ili „nadogradnja“ pojavi  se mnoštvo zbunjujućih slika i članaka.

Odmah na početku pojasniti ćemo razliku između štifta i implantata. Implantat se stavlja u kost i nadomješta izgubljen zub, dok se štift stavlja u korijen zuba i nadomješta krunu zuba.

U nastavku ovog teksta za nadogradnju ćemo koristit izraz štift,  budući da je taj izraz puno rašireniji i poznatiji.

Kada se koristi štift?

Vjerojatno ste se nekada suočili s problemom kada ste zagrizli nešto tvrdo i slomila vam se kruna zuba ili vam je veliki karijes uništio površinu zuba.

To su situacije kada ispun (plomba) nije dovoljno dobro rješenje,  te je potrebno nešto jače da bi vratili čvrstoću zuba.

Obzirom na to da je prilikom loma zuba najčešće zahvaćena i zubna pulpa (živac) najprije se pristupa liječenju zuba.

Proces izrade štifta

Da bi se štift mogao kvalitetno napraviti, potrebno je izliječiti zub, napuniti ga do kraja korijena, obavezno snimiti rendgensku snimku koja mora pokazati zadovoljavajuće rezultate liječenja, te tek tada možemo izraditi štift.

Postupak za stavljanje štifta je bezbolan iz razloga jer je zub liječen.

Štift se stavlja u korijen zuba koji se pomoću cementa učvrsti, te se sa dodatnim materijalom nadogradi krunski dio zuba.

Nakon cijelog tretmana izmodelira se kruna zuba u kojoj je štift  koji poput aramature učvršćuje korijen zuba. Nadograđeni zub potrebno je zaštititi keramičkom krunicom.

Štift (nadogradnja ili intrakanalni kolčić) danas se svakodnevno koristi u zubnim ordinacijama, te se neki potpuno uništeni zubi mogu vrlo kvalitetno popraviti i služiti još dugi niz godina.

Također, štiftovi se ponekad stavljaju u zube i preventivno; kod liječenih zubi čija je struktura znatno oslabljena da ne bi došlo do loma.

Negdje ćete vidjeti metalni štift, a negdje „bijeli“ tzv. kompozitne štift. Bijeli štift se izrađuje direktno u ustima, dok se metalni izrađuju u laboratoriju.

Upravo zbog ovih mogućnosti koje imamo danas u našim ordinacijama nikad ne treba odmah odustati od nekoga zuba jer ukoliko je korijen čvrst, a zub se izliječi uvijek postoji mogućnost za izradu štifta i krunice na zubu.

Vezane teme:

Stuktura zuba – artDENTAL

Kako nastaje karijes? – artDENTAL

Liječenje zubi – artDENTAL

Traume (ozljede) zuba – artDENTAL