Rješenja za žute ili sive zube – pronađite rješenje – artDENTAL

Jedna od  želja gotovo svih je imati lijepe, bijele, blistave zube, no to nije uvijek nije moguće. Saznajte koji su sve uzroci promjene boje zubi i kako pronaći rješenje!

Svi znamo da su zubi bijele boje, ali nijanse mogu varirati, te oni mogu biti i žute, smeđe, sive, crne, ružičaste boje.

Uzroci promjene boje zubi

Tijekom života zubi mijenjaju svoju boju zbog:

  • konzumiranja hrane i obojanih pića,
  • štetnih navika,
  • pojedinih stomatoloških zahvata.

Boju zubi nasljeđujemo genima, jednako kao boju kose ili boju očiju, ali način života uvelike mijenja prirodnu boju zubi.

Promjena boje može biti trajna ili privremena, promijenjena već prilikom nicanja, a može se promijeniti i tijekom života.

Svaka promjena boje zuba različita od uobičajene bijele boje, može se nazvati obojenjem ili diskoloracijom zuba. Promjena boje može samo djelomično ili potpuno zahvatiti zub, odnosno njegovu krunu.

Uzrok obojenosti zubi je i zubni plak. U početku proziran i ljepljiv, plak kasnije postaje neproziran. Naime, na njega se lijepe bojila, stvrdnjava se i pretvara u karijes, na isti način kako se kamenac nakuplja u posudama s vodom. Ovakva obojenost zubi može se uspješno prevladati prilično jednostavnim metodama.

Dubinska obojenost, međutim, posljedica je oštećenja zubi, devitalizacije zuba, uzimanja prevelikih količina fluora (više od 3 mg dnevno) ili tetraciklina, vrste antibiotika koji se šezdesetih godina dosta propisivao trudnicama i djeci.

Lijekovi koji su danas u upotrebi, takvog su sastava da ne uzrokuju obojenost zubi.

Žuti zubi

Zubi poprimaju žutu boju kada se zubna caklina vrlo stanji ili potpuno potroši. Naime, dentin koji se nalazi ispod cakline ima blijedožutu boju koja prosijava kroz inače poluprozirnu caklinu.

Caklina se posebno brzo troši kod osoba:

  • koje pate od dentalne erozije (neovisno o njezinu uzroku),
  • kod osoba s bruksizmom (nesvjesno škripanje zubima) te
  • kod osoba koje imaju prirođeno slabiju kvalitetu cakline.

Sivi zubi

Siva obojenja zuba mogu se pojaviti na zubima zbog amalgamskih ispuna koji prosijavaju kroz zub. Zubi kojima je vađen živac mogu potamniti zbog zaostale krvi koja se razgrađuje.

Zamjenom amalgama ili izbjeljivanjem zubi može se otkloniti sivilo i vratiti bjelina zubi.

Siva obojenost zuba može biti i posljedica pogreške nastale tijekom provedbe endodontskog liječenja zuba.

Iako uzroci obojenja, odnosno diskoloracije zuba, mogu biti različiti, primjenom suvremenih različitih stomatoloških metoda, uglavnom je moguće popraviti i usavršiti estetiku naših zuba i osmijeha.

Ako želite pronaći rješenje za žute ili sive zube, dovoljno je da dogovorite sastanak u našoj klinici i u razgovoru s našim stomatolozima pronaći ćemo najbolje rješenje da vratimo bjelinu vašim zubima.

Slobodno nas posjetite, vratite bijeli osmijeh i samopouzdanje svom licu !

Slične teme:

Boje zubi – artDENTAL

Obnavljanje zubne cakline super jednostavnim načinima – artDENTAL

Izbjeljivanje zubi – artDENTAL

10 načina za poboljšati osmijeh! – artDENTAL

Ljuskice za zube – artDENTAL