Rekonstrukcija bataljka – kako se radi – artDENTAL

Nedostaje vam zub jedan ili više zuba?

Prema podacima Svjetske stomatološke organizacije svakoj trećoj odrasloj osobi nedostaje jedan ili više zubi. Nedostatkom zubi riskiramo brojna oboljenja poput dijabetesa, poremećaja krvožilnog i dišnog sustava. 

Savršenstvo od 32 zdrava zuba nestaje gubitkom samo jednog zuba! Problem nedostatka čak i samo jednog zuba, s vremenom postaje sve veći. Kada nedostaje jedan zubi, preostali zubi se pokušavaju prilagoditi novoj situaciji, mijenjajući svoj prirodni položaj….

Što je bataljak?

Kako bismo nadomjestili zub koji nedostaje, potrebno je pobrusiti susjedne zube. Zubi se moraju pobrusiti  u formu bataljka.  Na taj način se smanjuje obujam zuba, te se oslobađa prostor za protetski nadomjestak.

Pobrušeni zub zove se bataljak.

Kada je potrebna rekonstrukcija bataljka?

Rekonstrukcija bataljka je zahvat potreban u slučaju:

  • loma krune zuba,
  • oslabljenih liječenih zubi,
  • velikih karijesa, te
  • starijih nadogradnji

Sve navedeno oslabljuje krunu zuba ili čak može dovesti do toga da od zuba ostane samo korijen kojemu je potrebno ponovno izgraditi krunu i to rekonstrukcijom bataljka.

Kako se radi rekonstrukcija bataljka?

Rekonstrukcija bataljka se može napraviti pomoću nadogradnji. Prvo se zub liječi, a zatim se pristupa nadogradnji koja mora ići direktno u korijen zuba i služi kao pojačanje budućoj kruni.

Rekonstrukciju bataljka potrebno je napraviti neposredno prije stavljanja bilo kakvog rada u usta jer dobro napravljena rekonstrukcija bataljka služi kao temelj budućem radu. 

Rekonstrukcija bataljka za stomatologe nije jednostavan postupak, ali za pacijenta je to bezbolan i jednostavan zahvat.

Bitno je da se rekonstrukcija bataljka napravi kvalitetno i na vrijeme za nastavak rada na zdravim bataljcima.

Što znači „zdrav bataljak“? 

To je bataljak bez:

  • karijesa,
  • upale,
  • klimavosti,
  • dubokih parodontnih džepova i
  • dubokih fraktura.

Pri rekonstrukciji bataljaka jako je bitno da se ne pobrusi previse  zubne strukture, kako bi  budući rad bio što stabilniji.

Pacijenti često misle kada se pobruse zubi i kada se stave krunice, da su završili sa svojom terapijom, no važno je znati da je tek tada potrebno, još veću pažnju pridavati održavanju  dobre oralne higijene i jednom godišnje odlaziti na kontrolne preglede kod stomatologa.

Stomatolog  može jamčiti da će rad u ustima trajati 15 ili više godina, ali ne može sa sigurnošću reći da će bataljci, odnosno nosači protetskog rada, ostati zdravi.

Prepustite nam se s povjerenjem i doznajte sve što Vas zanima o rekonstrukciji bataljka.

Slične teme:

Metalna ili kompozitna nadogradnja – artDENTAL

3 razloga zašto je važno nadoknaditi zube koji nedostaju – artDENTAL

20 zanimljivosti o zubima – artDENTAL

Preventivni dentalni tretmani za zdrave zube -artDENTAL