Razdvojeni zubi i rješenja za veće zubne razmake – problemi koji se mogu pojaviti – artDENTAL

Mali broj ljudi ima savršene zube. Položaj zuba jako puno utječe na izgled i ravnotežu osmijeha.

Razdvojeni zubi

Među najčešće nepravilnosti položaja zuba ubrajaju se razdvojeni zubi ili pak zbijeni zubi (kompresija zuba).

Razdvojeni zubi u gornjoj čeljusti najčešće se pojavljuje između prvih sjekutića i ova nepravilnost naziva se dijastema mediana

Pacijentima najčešće smeta iz estetskih razloga, jer u današnjim estetskim normama svi zubi su savršeno ravni, te se stoga pacijenti najčešće javljaju stomatologu.

Ostali problemi koji se mogu pojaviti:

  • funkcionalnost zbog zapadanja hrane,
  • otežano odgrizanje hrane ili
  • otežano izgovaranje ponekih slova. 

Načini zatvaranja prostora zubnih razmaka

Postoji više načina za zatvaranje prostora zubnih razmaka:

Prvo je potrebno pregledom utvrditi razlog postojanja zubnog razmaka, a razlozi mogu biti različiti :

  • nedostatak nekih drugih zubi,
  • razmak u sklopu ortodontske anomalije,
  • neadekvatni protetski radovi ili ispuni.

Kada se nepravilnost želi riješiti samo iz estetskih razloga; prostor se može zatvoriti protetskim krunicama ili ljuskicama.

Najprije je potrebno napraviti detaljan pregled i cijeli postupak dobro dogovoriti s dentalnim tehničarem, jer ovisno o nekim faktorima kao što su:  veličina razmaka, da li zub ima ispune, koliko se želi korigirati veličina, boja, i sl. odlučuje se da li se mogu raditi ljuskice ili krunice.

Ako uz zubni razmak postoji i ortodontska anomalija, neadekvatan zagriz, pomaknuta sredina zubnih lukova, uvijek je najbolje rješenje ortodontska terapija.

Kada je zubni razmak preširok;  krunice ili ljuskice ne bi izgledale estetski lijepo jer bi izgledale preširoke, te je stoga potrebna ortodontska terapija ili kombinacija prvo ortodontske i protetske terapije.

Nekim osobama je zubni razmak dio njihove osobnosti i žele ga zadržati. Tada je samo bitno održavati dobru oralnu higijenu, jer kod manjih zubnih razmaka češće može zapadati hrana.

Kod većih zubnih razmaka sama oralna higijena može biti olakšana zbog lakšeg pristupa sredstvima za interdentalnu njegu.

Kompresija zuba (zbijeni zubi)

Suprotnost razmaku zuba je kompresija zuba.

Kompresija zuba je također estetski i funkcionalni nedostatak, a pojavljuje se kad su zubi zbijeni; radi nedostatka prostora za pravilno svrstavanje svih zuba u zubne lukove.

Za razliku od razmaka, kod kompresije je čišćenje zuba dosta otežano, često su uz kompresiju zuba su prisutne i rotacije ili nagibi zuba.

U slučajevima kada su zubi preveliki, dolazi do njihovog zbijanja, te razvoj zuba može ići samo savijajući se unatrag ili preko susjednih zuba.

U slučajevima kada su zubi premaleni za čeljust, razmaci će biti preveliki. Ako je donja čeljust manja od gornje, a ujedno su i usne premalene, zubi u gornjoj čeljusti će ponekad stršati prema van.

Svaki je osmijeh individualan i zahtijeva poseban pristup da bi se došlo do vrhunskog rezultata na obostrano zadovoljstvo.

Obratite nam se s povjerenjem!

Slične teme:

Problemi sa zagrizom – artDENTAL

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL

Zubna protetika – artDENTAL

Popravak zuba za vrijeme nošenje fisknog aparatića – artDENTAL