Privremeni zubi – što su i kako se izrađuju – zahtijevaju li posebnu njegu – artDENTAL

Odlučili ste raditi zube, jer vrijeme je za novi osmijeh. Sigurno se odmah nameće pitanje – a što ako moram izvaditi zube? Kako ću bez zuba?

Ne brinite! Iz naše ordinacije nećete otići bez zuba!

Nakon vađenja ili izrade većih protetskih radova nužno je nadomjestiti zube tzv. privremenim zubima. Zahvaljujući privremenim zubima izbjegava se duži period bezubosti od koje pacijenti često gaje veliki strah.

Svaki je slučaj drugačiji, kao i svaki plan terapije, zato je najbolje doći i saznati sve informacije.

Uvijek nam možete poslati i e-mail i saznati sve što vas zanima!

Što su privremeni zubi?

Privremeni zubi su privremeni protetski nadomjesci koji se izrađuju i nose dok pacijent čeka definitivne protetske nadomjestke (krunice, mostove i slično). Mogu biti izrađeni u zubotehničkom laboratoriju ili direktno u stomatološkoj ordinaciji.

Kako se izrađuju privremeni zubi?

Privremene krunice ili mostovi se izrađuju kada se bruse prirodni zubi – njihova je funkcija da  štite izbrušeni zub. Također se izrađuju i kada se postavljaju implantati u vidljivoj zoni, kako osoba ne bi bila bezuba. Pacijent ih ima do trenutka dok definitivni rad ne bude gotov.

Privremeni zubi se izrađuju da bi štitili izbrušene zube od:

  • preosjetljivosti,
  • čuvaju estetiku u vidljivoj zoni,
  • čuvaju prostor nedostajućih zubi te
  • pomažu očuvanju pravilnog zagriza.

Privremena krunica se izrađuje kada se izbrusi jedan zub. Dok pacijent čeka novu definitivnu krunicu privremena krunica štiti izbrušeni zub te pomaže u žvakanju.

Privremeni most se izrađuje kada jedan zub nedostaje. Pritom se moraju izbrusiti dva susjedna zuba na koje se stavlja most  – takav privremeni most štiti izbrušene zube i nadomješta nedostajući zub. Kasnije se privremeni most trajno skida i nadomješta definitivnim zubnim mostom.

Što kada nedostaju svi zubi?

Ukoliko nedostaju svi zubi, postavom implantata u čeljusti, također je moguće na implantate postaviti privremene zube.

To se naziva imedijatno opterećenje i omogućava da pacijent isti dan kada stavi implantate, kući odlazi s privremenim zubima.

Nakon određenog vremena takav privremeni rad se zamjenjuje definitivnim radom na implantatima.

Koliko dugo će se nositi privremeni zubi, ovisi od situacije do situacije – privremeni radovi mogu u ustima biti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Od čega se izrađuju privremeni zubi i kako ih održavati?

Privremeni zubi se izrađuju od akrilata te izgledom i bojom nalikuju prirodnim zubima. Akrilat kao materijal je znatno slabiji od materijala za trajne nadomjestke te je iz tog razloga potrebno uvijek oprezno jesti kada se u ustima nalaze privremeni zubi i paziti da se ne jede jako ljepljiva i jako tvrda hrana.

Privremeni zubi se cementiraju privremenim cementom te je to još jedan od razloga zašto je potrebno biti oprezniji s privremenim nadomjescima.

Privremeni zubi se održavaju jednako kao i trajni  – potrebno je lagano i pažljivo četkati mekanom četkicom, te oprezno koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu.

Ako Vam ispadne privremena krunica ili most, javite se svom stomatologu koji će ju pričvrstiti natrag.

Vezani članci:

Što je mobilna protetika i kako nastaje – artDental

Zamjena izgubljenih zubi, koje sve opcije postoje? – artDENTAL

Što je to All on 4 metoda i kakva su iskustva pacijenata? – novi zubi unutar 24h –  artDENTAL

Zubni most- izrada – postupak ugradnje – trajnost –  artDENTAL