Obnavljanje zubne cakline super jednostavnim načinima! – artDENTAL

Zubna caklina je zaštitni sloj zuba, koji prekriva površinu krune zuba i činu ju bijelom, glatkom i čvrstom. Nakon što se caklina ošteti ili istroši, vrlo je malo načina na koju ju možemo obnoviti. 

U biti, jednom kad se zuba caklina ošteti njeno obnavljanje zahtijeva ili profesionalnu pomoć stomatologa ili ako je oštećenje u manjoj mjeri, možemo ju pokušati ojačati preparatima na bazi fluora. 

Svakodnevno, obnavljanje zubne cakline u ustima se vrši prirodno. Taloženjem minerala iz sline, nakon svakog jela, kada padne ph u ustima dolazi do postepene demineralizacije odnosno “bježanja” minerala iz cakline. Nakon nekog vremena, ponovnom uspostavom ravnoteže ph, minerali se polako vraćaju i ukomponiraju u zubnu caklinu. 

Fluor je jedan od najvažnijih minerala koji nam pomaže u jačanju zuba i obnavljanju zubne cakline, uz magnezij, kalcij, fosfor te vitamine D i K. Na tržištu postoje razni preparati koji u sebi sadrže fluor. 

Za pripomoć obnovi zubne cakline možemo koristiti neke od sljedećih preparata: 

  • paste za zube s fluorom,
  • gelove i lakove, 
  • tekućine odnosno otopine koje u sabi sadrže fluor. 

Isto tako, pravilnom prehranom, uravnoteženim unosom vitamina i minerala pomažemo organizmu da izgradi caklinu “iznutra” i tako zubi mogu postati jači i čvršći.

Propadanje zubne cakline dešava se uslijed gubitka minerala iz strukture zuba ili trošenjem zuba. 

“Mekšanje” cakline ili gubitak tvrdoće najčešće je uzrokovano produktima metabolizma bakterija koje se nakon jela zadržavaju na jamicama zuba i međuzubnim prostorima što je svima poznato kao karijes. 

Gubitak minerala isto tako uzrokuju i kisela hrana, slatki sokovi te postepeno trošenje (abrazija ili atricija). 

Razlika je što se u inicijalnom gubitku minerali mogu nadoknaditi ali u daljnjoj progresiji bolesti (karijes) nadoknada više nije moguća. 

Također kod potrošenih (abradiranih) zuba potrebna je stručna pomoć stomatologa u nadoknadi izguljene cakline. 

Popravljanje zubne cakline u stomatološkoj ordinaciji ovisi o opsežnosti gubitka zubne cakline. 

Progresija karijesa može biti brza ili spora i isto tako može se uočiti u ranoj fazi, kada je potrebno samo očistiti razmekšali dio i staviti ispun ili kasnije, ako je izgubljeno puno strukture zuba, s protetskim nadomjestkom u vidu zubne krunice. 

Da ne govorimo o upalama živca, granulomima i drugim komplikacijama progresije karijesa. U svakom slučaju puno je bolje i isplatljivije uhvatiti bolest u ranoj fazi. 

Popravak zuba u zubnoj ordinaciji jedini je siguran način za nadoknadu oslabljene ili potrošene zubne cakline

Sve ostalo kao što su preparati na bazi fluora mogu pomoći samo u najranijoj fazi i u ranoj (dječjoj) dobi kada su još nerazvijeni u potpunosti i caklina ima veću moć prihvaćanja minerala “iz vana”.