Njega zubi kod djece – artDENTAL

Zdravlje zubi kod djece, što sve treba znati, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Zdravi zubi su preduvjet općeg zdravlja i zadovoljstva čovjeka. To se postiže svakodnevnom njegom, pravilnom prehranom, te redovitim kontrolama kod doktora dentalne medicine.

Kad su u pitanju mala djeca koja još nisu svjesna koliko je važno brinuti se o zubima, tada njihovi roditelji imaju važnu ulogu.

Trudnoća

Briga o zdravlju zuba djeteta počinje još u maternici tijekom trudnoće. Za rast, razvoj i pravilnu izgradnju zubi djeteta potrebna je odgovarajuća prehrana majke.

Ona mora biti raznolika, bogata bjelančevinama, vitaminima i mineralima primjerice meso, riba, svježe voće i povrće te mlijeko i mliječni proizvodi.

Za izgradnju zubi uz kalcij i fosfor, posebno je važan fluor koji se ugrađuje u zubnu caklinu, te na taj način štiti zub od nastanka karijesa.

Vjerojatno ste čuli za izreku “SVAKO DIJETE STOJI MAJKU JEDAN ZUB”. Naime, smatralo da se djetetovi zubi izgrađuju tako što se kalcij za izgradnju crpi iz majčinih zubi, čime oni gube na čvrstoći i kvaliteti, što je zapravo pogrešno mišljenje.

Istina je da su zubi i zubno meso osjetljiviji zbog hormonalnih promjena u trudnoći. Sam utjecaj hormona uz nedovoljnu oralnu higijenu uzrokuje upalu zubnog mesa – gingivitis. Zubno meso je natečeno i bolno, te je prisutno krvarenje.

Dodatan problem predstavlja pojačana kiselost sline u trudnoći uzrokovana čestim povraćanjem, čime je povećana mogućnost za nastanak karijesa. Sve te tegobe mogu se izbjeći pravilnom i redovitom higijenom usne šupljine, te kontrolnim pregledima kod doktora dentalne medicine.

Prehrana djeteta

Majčino mlijeko je prirodni izvor svih hranjivih sastojaka, a dojenje predstavlja najbolji način prehrane djeteta. Osim što omogućuje prilagodbu djeteta okolini, ono utječe i na razvoj mišića usta, čeljusti i nepca te na pravilan rast i razvoj čeljusti.

Ukoliko dijete hranite na bočicu, važno je koristiti bočice s ortodontskim dudicama koje su prilagođene djetetovoj dobi. One imitiraju prirodno dojenje i samim time jačaju mišićne i koštane strukture.

Kada dijete počne dobivati i drugu hranu potrebno je izbjegavati šećere u jelu i piću. Sva pića, osim vode i mlijeka trebaju se smatrati samo sporednim napicima – davati ih samo uz obrok.

Također je potrebno ograničiti davanje zašećerenih proizvoda, konzumirati ih samo povremeno.

Nicanje zuba

Dob u kojoj počinju nicati zubi je individualna, a moguća su odstupanja od dva do tri mjeseca. Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca djetetovog života, a svi mliječni zubi najčešće niknu do djetetove druge godine života.

Nicanje zubi je normalan, fiziološki proces koji može proći bez ikakvih simptoma, dok se kod neke djece pojavljuju crvenilo, otok i svrbež zubnog mesa. Dijete je nemirno i razdražljivo, slabijeg apetita, te je poremećen ritam spavanja. Povećano je lučenje sline i dijete stalno ima potrebu za grickanjem.

U takvim slučajevima, djetetu se može dati za to namijenjen gumeni prsten koji je dovoljno velik da ga dijete ne može cijelog staviti u usta i koji će lagano masirati zubno meso i otkloniti nelagodu. Tako će se spriječiti da dijete stavlja ručice i druge predmete u usta te na taj način unosi razne mikroorganizme koji uzrokuju upalu.

Postoje i razni gelovi za olakšavanje nicanja zubi koji se utrljaju na bolno zubno meso.

Karijes

Važno je napomenuti da je karijes nenasljedna, zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz usne šupljine. Glavni uzročnik je bakterija Streptococcus mutans, koja se naseljava na zube čim niknu.

Najčešće se prenosi s majke na dijete, čišćenjem dudice i lizanjem žlice tijekom hranjenja, probavanjem hrane djeteta i dopuštajući djetetu da gura prste u usta odrasloj osobi.

Karijes dječje dobi

Javlja se u prve tri godine djetetovog života, te se još naziva karijes bočice, dojenja ili dudanja.

Glavni razlozi njegovog nastanka su:

 • uspavljivanje djeteta na bočicu,
 • dugotrajno korištenje zaslađene dudice ili bočice,
 • česti noćni obroci, te
 • neodržavanje higijene zuba.

Najčešće su zahvaćeni gornji sjekutići. U početku je vidljiva bijela kredasta crta uz rub zubnog mesa koja prelazi u žuto – smeđa oštećenja uz rub zubnog mesa što na kraju dovodi do potpunog uništenja krune zuba.

Posljedice karijesa su bol i otečenost, poteškoće pri žvakanju i govoru, te razvoj karijesa u trajnoj denticiji.

Prevencija karijesa bočice:

 • oralna higijena čim niknu zubi,
 • izbjegavati noćno hranjenje,
 • izbjegavati uspavljivanje zaslađenim napitkom,
 • ne umakati dudu u med ili šećer,
 • sva pića osim vode davati samo uz obrok,
 • redovite kontrole kod doktora dentalne medicine.

Higijena usne šupljine

Prije nicanja zuba usnu šupljinu treba održavati čistom pomoću gaze namotane oko prsta, te ispiranjem usta vodom ili nezaslađenom tekućinom.

Nakon nicanja prvog zuba počinje se koristiti zubna četkica prilagođena dobi djeteta. Pastu za zube koristiti tek kada dijete nauči ispljunuti, a do tada koristiti samo četkicu.

Kada dijete počne prati zube četkicom, u početku će to izgledati više kao igra, nakon čega je važno da mu ih roditelj prekontrolira i temeljito opere. To bi trebalo činiti barem dva puta dnevno: ujutro i navečer.

Važnost mliječnih zuba:

 • normalan rast i razvoj čeljusti
 • pravilno žvakanje – prehrana
 • razvoj govora i estetike – psihološki razvoj djeteta
 • čuvaju mjesto za trajne nasljednike

Prvi pregled djeteta

Prvi posjet doktoru dentalne medicine poželjno je obaviti u dobi djeteta između šest mjeseci i godine dana, odnosno po nicanju prvog zuba.

Vrlo je važna uloga roditelja koji treba pripremiti dijete na odlazak doktoru dentalne medicine tako da mu priča o zubima i “zubarima”, te kako izgleda ordinacija kako bi dijete to doživjelo što manje traumatično.

Tada će doktor obaviti pregled i uputiti roditelje u pravilan način provođenja oralne higijene i pravilan način prehrane.

Zdravlje zubi Vašeg djeteta u Vašim je rukama!

Ne zaboravite!

 • ne uspavljujte dijete na bočicu!
 • djetetu redovito čistite zube!
 • prvi pregled već sa 6 mj.!
 • redovito posjećujte doktora dentalne medicine!

Slične teme:

Pranje zuba kod beba – artDENTAL

Sve o zubima: imena, vrste i brojevi zuba – artDENTAL

Škripanje zubima tijekom sna kod djece – artDENTAL