Metalna ili kompozitna nadogradnja – kada se radi – centar dentalne medicine artDENTAL

Veoma je važno odmah reagirati nakon loma zuba!

Zub oslabljen karijesom često je podložan lomljenju uslijed čvršćeg zagriza kore tvrđe hrane. Takvi zubi nekada su se odmah vadili, no danas lom krune zuba ne mora nužno značiti i njegov gubitak.

Temeljem rendgenske slike može se utvrditi je li korijen zuba zdrav, odnosno pogodan za nadogradnju zuba, a takvi korijeni trebali bi biti čvrsti, masivni, ravni i karijesom neoštećeni.

Što je metalna, a što kompozitna nadogradnja?

Metalna ili kompozitna nadogradnja zuba je fiksno protetski nadomjestak, koji se stavlja u korijen zuba i nadomješta krunu zuba.

Važno je naglasiti da nadogradnja zuba nije završni stomatološki tretman, nego je na njih potrebno staviti i kompozitni ispun ili krunicu.

U današnje vrijeme više se koriste kompozitne nadogradnje od metalnih, koje se jako rijetko koriste.

Kompozitne nadogradnje zuba se izrađuju direktno u ustima, dok se metalne izrađuju u dvije faze;

  1. prva faza je uzimanje otiska u ordinaciji, a
  2. druga faza je izrada iste u dentalnom laboratoriju.

Nadogradnji zuba se pristupa kada imamo liječeni korijen u ustima bez prisutnosti krune, te nam nadogradnja služi kao potpora za krunicu.

Što prethodi nadogradnji?

Da bi se metalna ili kompozitna nadogradnja zuba mogla kvalitetno napraviti, potrebno je izliječiti zub, napuniti ga do kraja korijena, obavezno snimiti rendgensku snimku koja mora pokazati zadovoljavajuće rezultate liječenja, te tek tada možemo pristupiti nadogradnji.

Postupak postavljanja metalne ili kompozitne nadogradnje zuba je bezbolan iz razloga jer je zub liječen.

Postupak nadogradnje

Metalna ili kompozitna nadogradnja zuba se postavlja u korijen zuba, koji se pomoću cementa učvrsti, te se s dodatnim materijalom nadogradi krunski dio zuba.

Nakon cijelog tretmana izmodelira se kruna zuba u kojoj je nadogradnja poput „armature“, te učvršćuje korijen zuba. Nadograđeni zub potrebno je zaštititi keramičkom krunicom.

Metalna ili kompozitna nadogradnja zubadanas se svakodnevno koristi u zubnim ordinacijama, te se čak i neki potpuno uništeni zubi mogu vrlo kvalitetno popraviti i služiti još dugi niz godina.

Također, nadogradnje se ponekad stavljaju u zube i preventivno, kod liječenih zubi čija je struktura znatno oslabljena da ne bi došlo do loma.

Upravo zbog ovih mogućnosti koje imamo danas u našim ordinacijama, nikada ne treba odmah odustati od nekoga zuba jer ukoliko je korijen čvrst.

VEOMA JE VAŽNO odmah reagirati nakon loma zuba, jer ukoliko je korijen čvrst, a zub izliječen, izrada nadogradnje i krunice na zubu bit će jednostavnija nego što mislite.

Možda će vas zanimati:

Struktura zuba – artDENTAL

Trauma zuba i popravak – artDENTAL

Rekonstrukcija bataljka – artDENTAL

Štift – nadogradnja -artDENTAL