Kako ukloniti smeđe mrlje na zubima – zašto nastaju – kako prevenirati nastanak – artDENTAL

Svi znamo da su zubi bijele boje, ali nijanse mogu varirati, tako da oni mogu biti i žute, smeđe, sive,crne i ružičaste boje.

Tijekom života zubi mijenjaju boju zbog konzumiranja hrane i obojenih pića, štetnih navika i pojedinih stomatoloških zahvata.

Mrlje na zubima – diskoloracije

Briga o zubima je neizostavan dio brige o cjelokupnom zdravlju. Jedan od razloga skrivanja osmijeha mogu biti mrlje na zubima, koje se još nazivaju diskoloracije.

Svako obojenje zuba (bijelo ,žuto, smeđe, crno) ima uzrok zbog kojeg nastaje, a jedan od uzroka može biti i karijes na zubima.

Mrlje mogu biti na vanjskoj površini zuba, te su takve mrlje najčešće uzrokovane obojenom hranom ili pićem.

Također,mrlje mogu biti dio zuba, te su tada najčešće uzrokovane traumama, lijekovima ili genetikom.

Smeđe mrlje na zubima kod djece najčešće su uzrokovane karijesom ili genetikom. Ako primijetite takve promjene kod svog djeteta odmah posjetite svog stomatologa.

Starenjem se tijelo mijenja, pa tako se i mijenja struktura zuba. Caklina zuba se stanjuje, a dentin postaje tamniji te tako cijeli zub mijenja svoju boju.

Izostanak pravilne oralne higijene može dovesti do pojave mrlja i karijesa. Redovitim četkanjem zubi i korištenjem zubnog konca uklanjaju se pigmentacije i izvor hrane bakterijama koje uzrokuju promjene na zubima.

Kako ukloniti tamne mrlje na zubima?

Postoji nekoliko metoda uklanjanja tamnih mrlja:

  • pjeskarenje zubi – pjeskarenjem uklanjamo površinske mrlje uzrokovane obojenom hranom i pićem te naslage plaka. Pjeskarenje zubi obavlja se u ordinaciji te ga je potrebno ponavljati barem jednom godišnje.
  • izbjeljivanje zubi– pomoću gela na bazi vodikovog peroksida; u ordinaciji ili kući, moguće je izbijeliti mrlje koje se nalaze u strukturi zuba.

Bez obzira na metodu uklanjanja tamnih mrlja na zubima; bjelina i zdravlje zubi uvelike ovisi o oralnoj higijeni i načinu života.

Kako sami možemo prevenirati nastanak tamnih mrlja?

Prevenirati nastanak tamnih mrlja na zubima možemo pomoću:

  • specijalnih pasti za izbjeljivanje,
  • abrazivnih pasti koje sadržavaju granule
  • crnih pasti na bazi aktivnog ugljena.

Najvažnije od svega je mehaničkim četkanjem ukloniti sve mrlje. Potrebno je koristiti pravilnu tehniku četkanja i adekvatne četkice za zube, koje mogu biti klasične manualne ili električne četkice za zube.

Za održavanje zdravlja usne šupljine potrebno je dva puta godišnje otići na pregled kod stomatologa.

Ukoliko imate mrlje na zubima koje sami ne možete ukloniti, ne čekajte, već odmah posjetite svog stomatologa!

Možda će vas zanimati:

10 načina za poboljšati osmijeh! – artDENTAL

Boje zubi – artDENTAL

Pjeskarenje zubi – artDENTAL

Izbjeljivanje zubi – artDENTAL

Ljuskice za zube – što su i kako se izrađuju – artDENTAL