Kako naučiti dijete da pravilno pere zube?

artDENTAL brine i o najmlađim pacijentima

U našem novom blogu saznajte više o osobnom iskustvu naše doktorice Ane Urukalo kako naučiti dijete da pravilno pere zube!

Ako tražite načine kako naučiti dijete da pravilno pere zube, odmah na početku vam savjetujem da se ne uzrujavate. Postoje razni načini kako motivirati dijete , a da pritom ne izgubite živce

Pravilno četkanje zubića kod djece

Pravilno četkanje zubića od velike je važnosti za daljnji rast trajnih zuba, pa stoga učenje djece kako pravilno čistiti zube, može biti prilično težak zadatak, u što sam se i osobno uvjerila.

S učenjem i navikom četkanja zubića treba započeti što prije. Počinje se s nježnim brisanjem djetetovih desni i prvih zubića mekom krpicom, nakon svakog obroka.

Kasnije se postupno, kako izbijaju zubići uvodi i četkica za zube.

Zubići se četkaju ujutro nakon doručka i navečer nakon večere, a tijekom dana potrebno je zubiće brisati gazom.

Kada se Vaši mališani nauče držati četkicu za zube, slobodno mogu i sami pokušati četkati zube, da bi se polako stvorila navika držanja četkice u rukama. Ipak, za detaljnije četkanje potrebno je još uvijek da to učini roditelj.

četkanje zubića

Trikovi kako naučiti djecu da peru zube

Ukoliko vaše dijete ne želi prati zube, važno je da ga ne prisiljavate. Dogodit će vam se da drži usta tvrdoglavo zatvorena, ali  budite sigurni da traži malo više angažmana i vašu reakciju.

Nemojte odustajati! Svakoga dan pokušavajte pozivati dijete da pere zubiće.

Da bi Vaš mališan naučio i prihvatio četkanje zubi, pokušajte se koristiti nekim malim „trikovima“:

  • pokušajte odvesti dijete u kupovinu, da samo izabere četkicu za zube, na taj način se dijete osjeća odraslije i odgovornije. Vjerovatno će ta prva četkica biti s likom iz crtića ili sl.
  • također može izabrati i pastu za zube, naravno s okusom koji želi. Ne brinite se ako vaš mališan izabere zubnu pastu s okusom jagode, iako su slatkastog okusa u potpunosti su bez šećera
  • od 4. godine djetetova života, za pranje zubića može se koristiti  i električna četkica. Istraživanja su zaista pokazala da djeca rado peru zube električnom četkicom, koja je posebno osmišljena, ima mjerač vremena, šarena je i zabavna
  • perite zube zajedno, djeca vole oponašati roditelje, a vi ćete se ujedno jako dobro zabavljati. Možete i zaplesati u ritmu neke omiljene pjesmice dok četkate
  • postoji puno slikovnica, a nezaobilzne su i mobilne aplikacije koje na zabavan način govore o važnosti pranja zubića.
uloga roditelja

Uloga roditelja je jako važna da bi dijete usvojilo navike jer sasvim je jasno da loša higijena dovodi do karijesa. Zato je već od najjranije djetetove dobi važno da usvoji naviku svakodnevne oralne higijene.

Preporuke stomatologa su da pranje zubića treba trajati oko 2 min.

Strpljivost je jedna od najtežih dispiclina, za četkanje je potrebno puno strpljenja, a pogotovo djeci.

Dragi roditelji, ukoliko imate pitanja ili nedoumica, slobodno nam se obratite!

Rado ćemo vam pomoći i dati savjet.