Kako nastaje karijes? – artDENTAL

Kako zapravo nastaje karijes, koji su sve uzroci nastajanja karijesa, što učiniti kako bi zaštitili zube od nastanka karijesa i još mnogo korisnih informacija pročitajte u tekstu koji slijedi.

Zubni karijes jedna je od najraširenijih bolesti današnjice, a predstavlja oboljenje tvrdih zubnih tkiva zbog djelovanja bakterija.

Da bi razumjeli kako nastaje karijes prvo moramo znati od kakvog tkiva su sastavljeni zubi.

Prvi sloj koji vidimo izvana je caklina. Zubna caklina je visoko mineralizirano tkivo, čini zaštitni sloj i najtvrđe je tkivo u našem organizmu.

Nadalje,  ispod cakline nalazi se dentin (dio gdje je kruna zuba) i cement (korijenski dio zuba), unutar kojih je smještena zubna pulpa (zubni živac).

Dentin sadrži i kanaliće putem kojih se prehranjuje tvrdo zubno tkivo i može slati signale da nešto nije u redu (bol).

Karijes najčešće započinje na vanjskoj površini zuba (caklini) ili ako je povlačenjem zubnog mesa eksponirano i drugo tkivo (dentin i cement), također može biti mjesto gdje će karijes započeti.

Najčešća mjesta nastanka zubnog karijesa su jamice griznih ploha stražnjih zuba, te sva ona mjesta koja se otežano i nedovoljno čiste.

Karijes ne nastaje preko noći, uzrokovan je lošom zubnom higijenom i vezan je uz nastajanje plaka.

Uzroci nastanka karijesa

Glavni uzrok nastanka karijesa je gubitak minerala iz tvrdih zubnih tkiva. Caklina je najtvrđe tkivo u organizmu, a opet, pod utjecajem kiseline (nizak ph) gubi minerale i postaje „mekša“.

Prirodno zubi imaju svoje „osjetljive točke“ odnosno, predilekcijska mjesta za nastanak karijesa. To su mjesta na kojima se više zadržava hrana (zubni plak). Bakterije koje se potom hrane tim ostacima spuštaju razinu ph i postepeno uzrokuju demineralizaciju cakline.

Karijes jednako napada i ostala tvrda zubna tkiva, ali zbog manje tvrdoće istih, puno brže napreduje.

Zato je važno sanirati karijes dok je još u ranoj fazi jer se vrlo brzo može desiti upala zubne pulpe i prodor bakterija putem krvotoka u ostatak organizma. 

Ukoliko se karijes ne liječi, može u potpunosti uništiti zub i izazvati jaku bol, te može biti odgovaran i za povećanu osjetljivost zubi.

Uzroci nastanka karijesa mogu biti:

  • nasljedne karakteristike,
  • prehrambene navike kao i
  • prehrana u toku razvoja zuba.

Ipak glavni krivac za nastanak karijesa je šećer i hrana bogata njime.

Zubno tkivo oštećeno karijesom ne može se regenerirati, već se jedino može ukloniti i nadomjestiti odgovarajućim materijalima  u obliku zubnog ispuna ili krunice.

Zato ukoliko dođe do pojave karijesa što prije treba dogovoriti pregled kod zubara jer svako odgađanje odlaska zubaru znači daljnje širenje karijesa i moguće oštećenje zubne pulpe.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke)

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888

info@artdental.hr

Vezani članci:

Kako i koliko često je potrebno prati zube?

Kako odabrati četkicu za zube?

Ultimativni vodič o dentalnim proizvodima