Jesu li akne i bolesti zuba povezani ? – artDENTAL

Jedan od mogućih uzorka problema s aknama je djelomično i loše zdravlje Vaših zuba. Saznajte više o samoj temi i mogućim uzrocima!

Znate li da posljedice pokvarenih zuba mogu biti veoma ozbiljne? Možda zvuči čudno, ali jedna od posljedica može biti i pojava akni na licu. Saznajte više o povezanosti  između bolesti zubi i akni. Ako ste već prije čitali naše blogove mogli ste naići na teme o žarišnim oboljenjima odnosno fokalozama.

To su upale čiji je izvor na nekom udaljenom mjestu u tijelu. Primarno žarište (upala) od koje se šire bakterije i naseljavaju na druge organe i organske sustave uzrokuju fokalozu.

Ljudsko tijelo je jedna jedinstvena cjelina i ako na nekom mjestu postoji upala, postoji i mogućnost njenog širenja.

Akne

Postoje razni uzroci nastanka akni. Neki od najčešće spominjanih uzroka, mada ne i jedini, su:

  • hormoni
  • prekomjerna proizvodnja sebuma
  • suha ili dehidrirana koža
  • bakterije

Akna je upalno oboljenje kože, a u pravilu se pojavljuje na folikulu dlačica. Pretjerano lučenje loja i začepljivanje odvodnog kanala žlijezde lojnice, uzrokuje nakupljanje sebuma pod kožom gdje se bakterije množe u povećanim količinama, te uzrokuju upalu okolnog tkiva.

Terapija akni može biti dugotrajna, a ponekad unatoč svim mogućnostima i naporima, i neuspješna.

Iako stanje zuba nema baš nikakve veze s količinom sebuma koju lojne žlijezde u koži proizvedu, niti sa hormonalnim statusom ili pak količinom vode koju osoba popije na dnevnom nivo, pokvareni zubi mogu itekako doprinijeti  prisutstvu  bakterija na licu.

Netretirane upale zuba mogu putovati tijelom i uzrokovati upalu na nekom udaljenom mjestu, srcu, zglobovima, a zašto ne i na licu?

akne

Povezanost između bolesti zuba  i akni

Bolesti zuba i akne moguće je povezati ukoliko u ustima postoji neko žarište i njegovim uklanjanjem dolazi do poboljšanja stanja kože. Samo na taj način se može potvrditi dijagnoza fokaloze od zuba. Svakako treba prvo ispitati sve druge moguće uzročnike akni.

Ukoliko imate tvrdokorne akne, pokušavate ih se riješiti ali ne uspijevate, i unatoč svim terapijama one se uporno vraćaju, posjetite i svog stomatologa.

Jedan detaljan klinički pregled, uz rentgenski snimak zuba, mogao bi razjasniti stvari.

Ukoliko imate nesanirane karijese, parodontne džepove, ganulome ili impaktirane zube, upravo oni mogu biti uzrok akni na Vašem licu.

U svakom slučaju treba biti redovan na pregledima kod stomatologa i spriječiti nastanak karijesa i upala, dobrom oralnom higijenom.

Ne znači ukoliko ne postoji bol da su zubi bez patologije. Bolovi samo ponekad ukazuju na probleme sa zubima, a ponekad su upale prisutne i bez bolova.

Ne odgađajte Vaše preglede, Vaša usta su, zajedno sa kožom, prva barijera ulasku bakterija u organizam!