Kako izabrati dobar zubni implantat – centar dentalne medicine artDENTAL

Svi želimo lijep osmijeh, jer lijep osmijeh je ukras svakog lica! Nedostatak zuba može negativno utjecati na naše samopouzdanje.

Pročitajte tekst Marka Nikolića, dr. med.dent. , specijalista oralne kirurgije u artDENTAL klinici: „Kako izabrati dobar zubni implantat?“.

Implantat ili most?

Bez obzira o kojem se razlogu gubitka zuba radi, postoji rješenje za ovaj problem. Postoji nekoliko čimbenika koji određuju treba li se odlučiti za implantat ili most, a

to su:

 • opće zdravstveno stanje pacijenta,
 • stanje tvrdih i mekih tkiva usne šupljine,
 • položaj struktura koje ograničuju, odnosno postavljaju dodatne zahtjeve za implantaciju,
 • stanje postojećih zuba,
 • higijena usne šupljine,
 • motiviranost i želje pacijenta i
 • financije.

Za početak je potrebno napraviti ortopan i CT snimku. Ovaj detaljan pregled omogućava dijagnostiku očuvanosti kosti čeljusti i moguć je isključivo uz pomoć CBCT 3D uređaja, kako bi mogli precizno planirati implantološki zahvat.

Nakon detaljne analize, pacijentu se predlaže odgovarajuća implantološka terapija, te na temelju svega toga izrađuje i troškovnik terapije.

Što je zubni implantat i kako odabrati dobar implantat?

Zubni implantati su titanski vijci, koji se koriste za nadomjestak  zuba. Implantati su trajno i fiksno rješenje, suprotno zamjenjivim zubnim protezama ili mostovima.

Kako bi izabrali dobar zubni implantat, potrebno je prvo razumjeti osnovni sastav ljudskog zuba. 

Zubi su sačinjeni od dva dijela;

 1. vidljivi dio zove se krunica i smještena je iznad linije desni,
 2. drugi dio ispod linije desni  je korijen. Korijeni drže zube na mjestu i produžuju se u čeljusnu kost.

Zubni implantat ima funkciju nosača, te kada se ugradi u kost, postaje «korijen» za vaš zamjenski zub. Najbolji izbor za zubne implantate je metal titan.

Ugradnja zubnog implantata

Ugradnja zubnog implantata rutinski je zahvat, koji  je potpuno bezbolan jer se izvodi  u lokalnoj anesteziji.

Nakon srastanja s kosti (oseointegracija), implantat predstavlja zamjenski korijen zuba, koji se može opteretiti raznim protetskim radovima, čak i više od prirodnog zuba.

Na zubni implantat se postavlja titanska ili cirkonska nadogradnja, koja osigurava stabilnu vezu između implantata i protetskog nadomjestka, a na to zubna krunica, most ili proteza.

Razlike u kvaliteti implantata

Danas na tržištu postoji jako veliki raspon u cijenama zubnih implantata. Bez pomoći specijalista oralne kirurgije, teško je objasniti zašto je to tako i što pacijenti s time dobivaju.

Najvažnije na što treba obratiti pažnju je vrsta zubnih implantata, te tko ugrađuje zubne implantate, odnosno da li to radi specijalist oralne kirurgije ili ne.

Na tržištu postoje jeftini zubni implantati koji imaju jako nisku cijenu i njihova dugoročnost se ne može mjeriti sa zubnim implantatima kao što su NobelBiocare i Bredent.

U klinici artDental ugradnju zubnih implantata izvodi specijalist oralne kirurgije s dugogodišnjim iskustvom, koji je jako precizan i stručan.

Nakon ugradnje zubnih implantata, svaki pacijent dobiva knjižicu s certifikatom implantata koji je ugrađen.

Ostale razlike u kvaliteti implantata su:

Materijal od kojeg se izrađuju zubni implantati:

Glavna karakteristika titanskih implantata je da su potpuno biokompatibilni, što znači da ih organizam prihvaća kao svoje i ne dolazi do odbacivanja zubnih implantata.

Također je bitno da nema nikakvih primjesa poput nikla ili kobalta, koji kod određenih pacijenata mogu izazvati alergijsku reakciju te smanjuju uspjeh implantacije.

Oblik zubnih implantata:

Oblik zubnih implantata ima veliku ulogu prilikom osteointegracije i stabilnosti implantata. Jako je bitno da su zubni implantati provjereni.

U artDENTALU koristimo samo implantate visoke kvalitete, vodećih svjetskih kompanija kao što su Nobel Biocare i Bredent , koje ulažu jako puno vremena i sredstava kako bi proizveli implantat savršenih predispozicija, da nema rizika i da osiguravaju stopostotni uspjeh u implantologiji.

Obrada vanjske površine implantata i navoji implanatata:

Vanjska površina može biti različito obrađena i tretirana.Vrsta obrade utječe na sraštavanje implantata sa kosti.

Vrsta vanjske nadogradnje – abutmenta i navlake na implantatu:

Jako je bitno da je vanjska nadogradnja koja ide u zubni implantat jako precizno izrađena. Kompletna kvaliteta protetike na implantatima jako utječe na dugoročnost implantata.

Na kvalitetu i dugoročnost implantata uz sve navedeno veliki utjecaj ima prije svega:

 • savršeno održavanje oralne higijene,
 • redovito odlaženje na kontrole i na profesionalno čišćenje zubnog kamenca (što mnogi zapostavljaju).

Ako razmišljate o ugradnji dentalnih implantata savjet možete potražiti u našoj artDENTAL klinici u Kastvu.

U razgovoru s našim specijalistom oralne kirurgije dr.dent.med. Markom Nikolićem  sigurno ćete pronaći najbolje rješenje.

Vezani članci:

Priprema za zubni implantat, što sve trebate znati? – artDENTAL

Može li se zubni implantat upaliti? – artDENTAL

3 razloga zašto je važno nadoknaditi zube – artDENTAL

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba – artDENTAL

Vrste zubnih implantata -artDENTAL