Gummy smile- što je i kako se liječi? – centar dentalne medicine artDENTAL

Sigurno ste primijetiti da neke osobe pri smijanju pokazuju previše desni. Obično se radi o svim gornjim prednjim zubima, i u tom slučaju govorimo o gummy smile-u.

Vidljivost i veličina zuba uvelike utječe na estetiku osmijeha. Zubno meso uokviruje zube, ali nije poželjno da se vidi pri osmijehu.

Vidljivost zubnog mesa u osmijehu do 2 mm je još prihvatljiva, ali sve više od toga nije estetski i takav osmijeh, odnosno stanje, gdje je zubno meso jako vidljivo pri osmijehu, zovemo “gummy smile”.

Razlozi povećane vidljivosti zubnog mesa

Nekoliko je mogućih uzroka povećane vidljivosti zubnog mesa u osmijehu:

● pretjeran razvoj gornje čeljusti,

● kratka gornja usnica,

● pretjerana pokretljivost gornje usne,

● kašnjenje u erupciji zubi,

● abrazija (prekomjerno trošenje) i

● elongacija zuba (prekomjerno nicanje).

Metode liječenja gummy smile-a

Da bi se odredila metoda liječenje potrebna je detaljna analiza i multidisciplinaran pristup da bi se otkrio točan uzrok “gummy smile”-a.

Linija gdje se spajaju zubi i gingiva ocrtava Vaš osmijeh i vrlo je važna u krajnjim rezultatima svakog protetskog rada.

Ponekad se neki nedostatak može prikriti gornjom usnom, ali kod jako vidljivih desni neminovno je da će disbalans veličine zubnih kruna biti “šaka u oko”.

Također, gubitkom zuba gubi se i dio kosti koja je držala taj zub, a zajedno s njim i zubno meso,  te kao posljedica dolazi disharmonija linije zubnog mesa.

Radi se o iznimno nepovoljnoj situaciji i za pacijenta i za stomatologa, prilikom izrade protetskih nadomjestaka. Rozo-bijela estetika je prioritet u estetskoj stomatologiji.

Podizanje desni

Podizanje desni je jedna  od metoda kojom možemo korigirati vidljivost zubnog mesa u osmijehu.

U tom slučaju najčešće se koristi laser ili klasična kirurško – parodontološka terapija (gingivektomija, gingivoplastika, osteoktomija, osteoplastika).

Zubi se vizualno povećaju, a linija zubnog mesa podiže što pridonosi boljoj estetici.

Nakon zaraštanja se mogu nadoknaditi zubi ili staviti ljuskice na već postojeće zube, da bi se postigao toliko željeni široki osmijeh i vrhunsku estetiku.

Ostale metode liječenja gummy smile-a

Ostale metode liječenja gummy smile-a su:

● ortodontska terapija,

● plastika gornje usnice,

● botox gornje usnice, odnosno stabilizacija pretjeranih pokreta gornje usne čime se također može smanjiti vidljivost desni u osmijehu.

Cijena liječenje gummy smile-a

Isto tako, s obzirom na raznolikost metoda liječenja, različite su i cijene liječenja, te je nemoguće bez detaljne analize reći koliko košta terapija u slučaju gummy smile-a.

Svaki je osmijeh individualan i zahtijeva poseban pristup da bi se došlo do vrhunskog rezultata na obostrano zadovoljstvo.

Možda će vas zanimati:

Korektivni zahvati na gingivi – artDENTAL

Ljuskice za zube – artDENTAL

Metode za postizanje “hollywoodskog osmijeha” – artDENTAL

10 načina za poboljšati osmijeh! – artDENTAL