Genijalni jednostavni trikovi za rješavanje lošeg zadaha iz usta – artDENTAL

Muči vas loš zadah i ne znate kako ga se riješiti? Da biste se uspješno riješili zadaha (halitoze) prvo je potrebno znati odakle on dolazi, odnosno pronaći uzrok lošeg zadaha.

Uzroci lošeg zadaha

Na prvom mjestu, uzroci lošeg zadaha mogu doći od:

Sve su to mogući faktori koji uzrokuju loš zadah.

Loš zadah uzrokuju bakterije koje se pojačano razmnožavaju na takvim mjestima, probavljaju ostatke hrane, uzrokuju truljenje tkiva i otpuštaju neugodne plinove.

Vrste lošeg zadaha

Iako najčešće dolazi iz usta, loš zadah (intraoralna halitoza), može dolaziti i iz okolnih organa; želuca, pluća ili sinusa.

U tom slučaju, radi se o ekstraoralnoj halitozi, a može biti uzrokovana i nekim lijekovima koje pacijent uzima za svoju primarnu bolest.

Naravno da zadah može biti uzrokovan i konzumacijom određene hrane, alkohola ili pušenjem, ali to manje više svi rješavamo žvakaćim gumama ili bombonima od mentola, najlakše i najbrže rješenje u tim slučajevima.

Provjerite da li imate loš zadah

Da bi detektirali zadah najlakše je staviti ruku ispred usta i nosa te lagano puhnuti.

Naš dah ćemo onda vrlo lako osjetiti. Ako ne možete sami, zamolite nekoga da vam da povratnu informaciju ukoliko imate prisutan loš zadah, a možda ga Vi sami ne osjetite toliko.

Zadah nije kvalificiran kao bolest, ali svakako ukazuje na prisutnost neke bolesti, i tu na žalost, ne pomažu ni žvakaće gume ni bomboni. Oni će samo privremeno zakamuflirati postojeću bolest i dugoročno će se zadah opet vratiti.

Kada govorimo o zadahu iz usne šupljine, najčešće se radi o karijesima, upalnim procesima korijena zuba, zubnog mesa i ostale patološke promjene usta (stomatitisi).

Na prvom mjestu može Vam pomoći Vaš stomatolog, ponekad samo jedno čišćenje kamenca rješava problem i čini vaš zadah ugodnijim.

Jedan od čestih uzroka lošeg zadaha (halitoze) je nedostatak sline. Suha usta i smanjeno lučenje sline uvelike pogoršavaju neugodne mirise iz usta. Ako je nedostatak sline privremen, ne morate se brinuti, povremeno jedan kiseli bombon može povećati lučenje sline i tako utjecati na halitozu.

Ako je nedostatak sline uzrokovan menopauzom ili uzimanjem nekih lijekova, obratite se Vašem liječniku jer u tom slučaju postoje razni zamjenski preparati umjetne sline koji Vam mogu pomoći.

Zadah ili halitoza, dakle mogu biti uzrokovani raznim bolestima, hranom, mogu dolaziti iz usta ili iz okolnih organa, a u svakom slučaju u društvu uzrokuju nelagodu.

Trikovi za uklanjanje zadaha:

  • čišćenje (struganje) jezika
  • žvakanje klinčića
  • za osvježenje daha koristite: anis,kardamom,korijander, metvica, kadulja
  • u prehranu uvesti što više voća i povrća, konzumirati hranu koja smanjuje zadah ( celer, peršin, menta, jabuke, đumbira)
  • dobra hidratacija

Obavezan pregled kod zubara jedanput u šest mjeseci. Ako zadah nije povezan s usnom šupljinom, zubar će vas uputiti na daljnje pretrage.

Nazovite nas već danas za besplatan pregled i konzultacije!

Vezani članci:

Zdravstveni problemi koji mogu nastati uz bolesti zuba

Kako nastaje karijes

Kako se riješiti zubnog kamenca