Fiksni ili mobilni aparatić – koji odabrati? – artDENTAL

Niste u potpunosti sretni s izgledom vašeg osmjeha ili imate problema sa zagrizom? Rješenje je ortodontski aparatić za zube.

Postoji više vrsta aparatića za zuba ali glavna njihova podjela je na mobilni koji se može vaditi iz usta i fiksni koji je cijelo vrijeme u ustima.

Mobilni aparatić za zube

Pod mobilnim aparatićem uglavnom mislimo za aparatiće namijenjene djeci koja još imaju mliječne zube. Koriste se za liječenje ili pak sprječavanje nepravilnosti zubi.

Velika prednost mobilnih aparatića je što su mogu biti izrazito efikasni  jer osim zubi mogu pomicati i čeljusti,  a mogu se i napraviti u raznim bojama koje se djeci izrazito sviđaju.

Mana mobilnih aparatića za zube jer što je potrebna upornost, motiviranost  i strogo pridržavanje uputa što je nekada često s malim pacijentima.

Prozirni mobilni aparatić

Posebna vrsta mobilnog aparatića za zube se zove invisaligne ili prozirni aparatić. Prozirni mobilni aparatić je među najnovijim vrstama ortodontskih aparatića koji je u kratko vrijeme stekao veliku popularnost među pacijentima.

Kako izgleda i funkcionira prozirni mobilni aparatić?

Kao što ime kaže, sastoji se od prozirnih udlaga koje se mijenjaju tijekom terapije. Na temelju pregleda i analiza modela, kompjuterski se odlučuje koliko točno prozirnih mobilnih aparatića je potrebno za svaku osobu i koliko često ih je potrebno mijenjati.

Prednosti i mane

Prednosti ove vrste  mobilnog aparatića su njegova jednostavnost, bezbolnost i praktičnost, estetski zadovoljavaju i vrlo često se ni ne primjećuje da ga osoba nosi.

Najveća prednost je i održavanje oralne higijene za vrijeme terapije. Naime, ova vrsta aparatića se ne nosi za vrijeme jela i zubi se peru uobičajeno, a i sam prozirni aparatić je vrlo jednostavan za pranje. Nakon jela i pranja zubi aparatić se jednostavno stavi na zube.

Jedina mana mobilnog aparatića za zube je što se mora nositi 22 sata dnevno i skida se samo za vrijeme jela i pranja zubi.

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić se sastoji od bravica koje se nalaze na plohi zuba i međusobno su povezane žicom. Moraju biti trajni zubi. 

Često može biti nastavak terapije nakon mobilnog aparatića za djecu kada se upotpuni trajna denticija.

Prednosti i mane fiksnog aparatića

Prednosti fiksnog aparatića su što je on indikacija za sve vrste nepravilnosti jer mobilni prozirni aparatić nije moguće nositi u slučajevima velikih nepravilnosti, unatoč čestom mišljenju nije namijenjen samo djeci, dobne granice ne postoje, a i cijena je niža u odnosu na prozirni aparatić. 

Mane fiksnog aparatića su otežano održavanje oralne higijene zbog bravica i žica jer je potrebno više vremena i truda uložiti u pranje zubi.

Ako želite saznati da li ste i vi kandidat za nošenje aparatića za zube slobodno dođite u našu kliniku artDENTAL na Kastvu na besplatne konzultacije.

Slobodno nam se obratite!

Možda će vas zanimati:

Nepravilan zagriz – artDENTAL

Kako zadržati ravne zube nakon fdiksnog aparatića za zube? – artDENTAL

Razdvojeni zubi i rješenja – artDENTAL