Crni zubi kod djece

Zdravi mliječni zubi znače i lijep dječji osmijeh! Zato je potrebno od najranijih dana voditi brigu o dječjim zubićima, savjetovati se kod stomatologa kako na pravilan način održavati higijenu mliječnih zubića.

Mliječni zubi niču između 6. mjeseca i 3 godine djetetovog života. Vrijeme nicanja može varirati od djeteta do djeteta. Najčešće do 3. godine u ustima je prisutno svih 20 mliječnih zuba, 10 u gornjoj čeljusti i 10 u donjoj.

Brigu o njima treba voditi od prvog dana kad su se pojavili u ustima.

Zdravi zubi su bijele boje. Bijela boja može varirati od mliječno bijele do žućkaste.

Tamne mrlje na zubima ne moraju uvijek značiti karijes. Kod beba, kao i kod male djece postoji mogućnost nakupljanja pigmenta na područjima zuba koje je teže očistiti. Neke mrlje nastaju kao posljedica pijenja čajeva.

Neke vrste bakterija vežu na sebe pigmente iz hrane i ostavljaju po zubima tamne mrljice. Takve bakterije se zovu kromogene bakterije i nisu po ničemu opasne. Jedini problem je estetske prirode i treba ih ukloniti kod stomatologa četkanjem i gumicama za poliranje.

S pregledima kod stomatologa važno je krenuti u najranijoj dobi. Upoznavanje prostora, instrumenata, zvukova i mirisa od velike je važnosti u prilagodbi djeteta na ordinaciju. Ako se krene na vrijeme, kada dođe do potrebe za popravcima, dijete je već dobro upoznato sa svime i bolje reagira na terapiju.

Karijesi na mliječnim zubima

Karijesi na mliječnim zubima najčešće nastaju zbog:

  • nedostatne higijene,
  • čestog konzumiranja slatkih napitaka i slatkiša.

Cirkularni karijes je karijes koji se nalazi na mliječnom zubu uz zubno meso i okružuje zub sa svih strana. Naziva se još i karijesom bočice.

Svakako treba izbjegavati pijenje slatkih napitaka iz bočice, a pogotovo prije spavanja. Uspavljivanje djeteta bočicom je jedan od najčešćih uzroka cirkularnih karijesa mliječnih zuba. Često zahvaća više od jednog zuba.

Uz sanaciju karijesa roditeljima se daju upute u higijenu i smjernice u prehrani kako bi se spriječio daljnji razvoj cirkularnih karijesa.

Jako pokvareni mliječni zubi veliki su problem i za dijete i za roditelje. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima. Prerani gubitak mliječnog zuba može dovesti do nepravilnog nicanja trajnog zuba.

Jako pokvaren zub može biti uzrok :

  • upale,
  • oticanja,
  • lošeg zadaha i
  • probave.

Jedan od uzroka crnog zuba kod djece može biti trauma zuba. Udarac ili pad kod djeteta može uzrokovati prekid cirkulacije u zubu i on s vremenom izgubi svoju bijelu boju i postane tamniji od drugih zubi. Zub koji je potamnio može biti uzrok upale ali i oštetiti trajni zub koji se nalazi u blizini ali nije još nikao.

Crne mrlje na dječjim zubima nisu uvijek znak za uzbunu ali nikako ih nemojte zanemariti. Uzroci crnih zubi kod djece mogu biti razni, svakako čim prije posjetite svog stomatologa ukoliko primjetite neke promjene u boji zuba Vašeg djeteta.

Vezani članci:

Sve o zubima

Zbogom mliječni zubi

Trauma zuba