Cistektomija

Da li ste kandidat za ovaj zahvat doznat ćete tijekom pregleda u artDENTAL -u na temelju snimke.Također ćemo vam odmah objasniti da li je ovaj zahvat nužan u Vašem slučaju.

Više informacija o cistektomiji pročitajte u tekstu koji slijedi.

Što je cistektomija zuba?

Cistektomija je oralno – kirurški zahvat odstranjivanja zubne ciste iz čeljusne kosti. Sam zahvat je vrlo sličan zahvatu apikotomije .

Veća vjerojatnost da će se cista pojaviti je kod osoba koje loše održavaju oralnu higijenu i imaju bolesti zuba, iako ni to nije uvijek uvjet.


Što su to zubne ciste i zašto se moraju odstraniti iz čeljusti?

Zubne ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tekućinom, a mogu se razvijati u čeljusti i u mekom tkivu.

Uzroci nastanka cista na vrhu zubnih korijena mogu biti različiti. Najvažnije je  rano otkriti uzrok nastanka ciste i odstraniti ju, jer imaju tendenciju danjeg rasta. Ciste najčešće rastu izuzetno sporo i može proći više godina dok ne budu otkrivene.

Ukoliko dođe do bržeg rasta ciste, znači da se razvila upala cističnog tkiva. Svojim rastom, cista uništava okolno tkivo. Ako se samo izliječi ili izvadi zub uzročnik razvoja ciste, a cista samostalno ostane u čeljusti, ona će nastaviti i dalje rasti.

zubne ciste


Koji simptomi ukazuju na prisutnost zubne ciste u čeljusti?

U početku svog razvoja, ciste ne uzrokuju nikakve simptome. Simptomi se javljaju tek kada ciste postanu izuzetno velike ili dok ne dođe do infekcije njihova sadržaja.

Ispupčenje čeljusti iznad zuba je jedan od simptoma koji mogu ukazati na rast ciste, a otok i bol ukazuju da je došlo do infekcije.

Svojim rastom cista može izazvati promjene oblika i oštećenja čeljusti, može razmaknuti i ugroziti susjedne zube, pa čak i utjecati na sinuse ili nos (u gornjoj čeljusti), a  može dovesti i do loma čeljusti.

Kada pacijent počinje osjećati prve simptome, cista je već u akutnom stanju i započinju bolovi.

Koji je postupak cistektomije?

Oralno – kirurški zahvat cistektomije vrlo je sličan apikotomiji, obavlja se u lokalnoj anesteziji, a sam postupak traje između 30 i 60 minuta.

Prisutnost ciste potvrđuje se RTG snimkom.

Zahvat započinje odizanjem režnja zubnog mesa iznad područja ciste. Cistu je neophodno u potpunosti ukloniti iz čeljusti, a ako se nalazi na vrhu korijena zuba, ovisno o njegovu stanju, zub se ili vadi ili se retrogradno puni završni dio njegova korijenskog kanala.

U šupljinu koja ostane nakon odstranjivanja ciste može se aplicirati umjetna kost, kako bi cijeljenje kosti bilo u punom opsegu.

Oporavak nakon zahvata traje nekoliko dana, kada su mogući otok i postoperativna bol operiranog područja, koja se dobro drži pod kontrolom oralnim analgeticima ( tabletama za bolove ). Nakon 7 dana skidaju se šavovi.

Sve kirurške zahvate u artDENTAL klinici obavlja specijalist oralne kirurgije dr.dent.med. Marko Nikolić.

Obratite nam se s povjerenjem!