Bolovi u zubu nakon stavljanja plombe – zašto boli – što napraviti – artDENTAL

Da li je normalno da me zub boli nakon stavljanja plombe?

Ponekad nakon postavljanja plombe zub može biti osjetljiv prilikom žvakanja ili može biti osjetljiv na toplo i hladno.

Prihvatljivo je da ovakvo stanje potraje par dana, no ukoliko se nastavi, potrebno je javiti se stomatologu.

Saznajte koji su sve razlozi preosjetljivosti zuba nakon popravka i što učiniti ako bol i neugoda ne prolaze.

Za sve detalje možete nas kontaktirati!

Razlozi osjetljivosti zuba nakon popravka?

Zubi sadržavaju živčane završetke i krvne žile, što znači da su živi i svaka intervencija na zubima predstavlja neku vrstu traume.

Popravkom zuba, zub se buši posebnim mašinama i to u konačnici može dovesti do bolova u zubu nakon stavljanja plombe.

Ta bol je najčešće privremena i prolazna i tako nije razlog za brigu.

Postoje i drugi razlozi koji dovode do osjetljivosti zuba nakon stavljanja plombe:

  1. bol se može javiti nakon zamjene sive plombe u bijelu plombu. Osjetljivost se u tom slučaju javlja zbog toga što se siva plomba veže mehanički za zub, a bijela plomba se veže kemijski tj. zahtjeva poseban način pripreme zuba – što može dovesti do osjetljivosti, ali i ne mora.

To isto ovisi o vašim zubima, koliko su općenito osjetljivi na popravke.

  1. ako prilikom postavljanja plombe dio zuba ostane eksponiran, odnosno nije se dobro zatvorio plombom, to može dovesti do osjetljivosti.

Takva osjetljivost neće nestati, te je potrebno ponovno napraviti taj dio plombe, kako bi se adekvatno zatvorio svaki dio zuba.

  1. ispod zuba može zaostati karijes, odnosnozub može ostati pokvaren ispod plombe, jer se nije dobro očistio karijes.

Takav zub ne mora odmah postati preosjetljiv, ali s vremenom kako karijes uništava zub – zub će u konačnici postati preosjetljiv i javit će se bol.

Takva bol dovodi do trajne preosjetljivosti i u tom slučaju se plomba mora odstraniti, karijes se mora počistiti do kraja i nakon toga napraviti novu plombu.

Razlog ne mora uvijek biti karijes koji se nije očistio do kraja; razlog može biti i u starim plombama koje su dugo u ustima.

Rubovi takvih plombi počinju biti propustljivi, te počinju propuštati hranu i bakterije i na taj način se zub ispod plombe isponova pokvari.

U svakom slučaju, takvu plombu treba ponoviti kako bi se zaustavila bol.

  1. ukoliko je zub bolan na zagriz, vrlo je moguće da je plomba ostala previsoka. Plomba ne smije biti previsoka, jer se time zub preopterećuje svakim zagrizom što dovodi do boli.

Vrlo je moguće da zbog zamora mišića ili anestezije, ne osjetite odmah u ordinaciji da je plomba previsoka. Kada osjetite, morate se javiti stomatologu. Taj problem se vrlo jednostavno rješava, tako što se mora pobrusiti dio koji je visok i time bol i osjetljivost nestaju.

Ako plombirani zub boli spontano, a bol je jaka, pojačava se noću i ne prestaje uzimanjem tableta, niti spontano – takva bol neće prestati i takav zub mora se liječiti.

Vrlo vjerojatno je karijes bio jako duboko blizu živca ili je živac već od prije bio upaljen, pa ga je popravak zuba dodatno istraumatizirao.

Ako nastupi takva bol, morate se javiti stomatologu koji će tada otvoriti zub ponovno, izvaditi upaljeni živac, napuniti zub i time zaustaviti bol.

Vezani članci:

Plombe za zube – koje odabrati – artDENTAL

Kada je potrebna zamjena plombe – artDENTAL

Koliko su zdravi vaši zubi – imate li sakriveni karijes – artDENTAL

Što znači kad zub pocrni – artDENTAL