Augmentacija koštanog tkiva – nadogradnja kosti – centar dentalne medicine artDENTAL

Najveći izazov u dentalnoj implantologiji danas vezan je uz nedostatak potrebnog volumena kosti. Jednom kad se izgubi prirodni zub, koštano tkivo na tom mjestu počne atrofirati (stanjivati se).

Pročitajte tekst Marka Nikolića, dr. med.dent.,specijalista oralne kirurgije u artDENTAL klinici o augmentaciji koštanog tkiva.

Gubitak kosti

Gubitak koštanog tkiva fiziološki je proces do kojeg može doći:

Ako je prije gubitka zuba njegov korijen bio zahvaćen upalnim procesom, tada će resorpcija kosti biti brža i u veća.

Gubitkom kost nismo izgubili i mogućnost ugradnje implantata, ali da bi zubni implantat mogao ispuniti svoju funkciju mora biti potpuno u kosti.

Ako volumen kosti nije zadovoljavajući, moramo pristupiti augmentaciji (rekonstrukciji kosti).

Augmentacija koštanog tkiva i tehnike

Augmentacija koštanog tkiva se vrši:

  • prije ili u toku same ugradnje implantata,
  • kada nedostaje određeni volumen kosti ili
  • kada se želi dobiti bolja estetika.

Upravo kost služi kao potpora svim mekim tkivima, pa je augmentacija odnosno nadogradnja kosti nužna ukoliko želimo postići vrhunski i dugotrajni estetski rezultat na kraju terapije.

Tehnike augmentacije kosti:

Autologna kost – pacijentova kost presađena s jednog mjesta na drugo

Biomaterijal – kost umjetnog podrijetla, biokompatibilna i bioaktivna

Za svakog pacijenta i njegovu situaciju postoji određena indikacija, te je najbolje prepustiti odluku iskusnom oralnom kirurgu, kojom metodom je najbolje napraviti optimalnu nadogradnju kosti.

Autologna kost

Autologna kost je «zlatni standard» u koštanoj augmentacijskoj kirurgiji jer posjeduje najjači osteogeni potencijal, pošto se radi o vlastitoj kosti pacijenta.

Autologna kost može se koristiti u komadu kao koštani blok (koštani graft) ili u strugotinama.

Mjesto s kojeg uzimamo kost može biti intraoralno i ekstraoralno. Ovisno o tipu zahvata i o potrebama količine koštanog transplantata, kirurg odlučuje kojem će donorskom mjestu pristupiti.

Iako možda ne zvuči tako, operacija nije bolna, a izvodi se u lokalnoj anesteziji. Postoperativno tijek prolazi bez bolova, te pacijenti imaju pozitivna iskustva.

Umjetna kost – biomaterijali umjetnog podrijetla

Umjetno proizvedeni materijali sintetskog ili životinjskog podrijetla. Najčešće dolaze u granuliranom obliku.

Njihova primjena je ograničena, te su dostatni za augmentaciju (nadogradnja kosti), odnosno za korekcije malih i srednjih koštanih defekata.

Kirurški zahvat primjenom umjetne kosti je nešto brži i manje zahtjevan, kako za kirurga tako i za pacijenta.

Kao i kod autologne kosti bolova nakon zahvata nema, te je postopertivni tijek ugodan za pacijenta.

Kombinacija autologne kosti i biomaterijala

Ponekad  je nužno kombinirati biomaterijal s autolognom kosti, radi postizanja boljeg osteogenog potencijala, što dovodi do bržeg formiranja nove kosti.

Augmentacija kosti može se raditi istovremeno s ugradnjom dentalnih implantata ( kada je defekt manji ) ili kao samostalni zahvat, kojim se stvara kost u koju ćemo kasnije ugraditi implantat.

Nakon oba zahvata potrebno je pričekati od 3-6 mjeseci, ovisno o tehnici i veličini tretiranog koštanog defekta, kako bi se ugrađeni implantat opteretio krunicom ili kako bi novostvorena kost bila adekvatna da može primiti implantat.

Svakako vrlo je važno tko Vam izvodi kirurški zahvat, jer kod augmentacije odnosno koštane nadogradnje vrlo je važno iskustvo kirurga, kako bi odabir načina koštane augmentacije bio adekvatan, kao i samo izvođenje operativnog zahvata, sigurno i bezbolno.

Pod vodstvom Marka Nikolića, dr. med.dent. ,specijalista oralne kirurgije, kirurški odjel naše klinike u mogućnosti je pacijentima ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika koje je dr. Nikolić usavršio tijekom svog dosadašnjeg rada.

Redovno održava predavanja i live operacije, napredne tečajeve implantologije, sinus lift operacije, te augmentacije kosti s naglaskom na autolognu transplantaciju kosti. U dosadašnjem radu uspješno je ugradio vise od 15 000 implantata.

Prepustite se iskusnom timu i već danas zatražite savjet u klinici artDental u Kastvu (pored Rijeke)!

Vezani članci:

Priprema za zubni implantat – artDENTAL

Zamjena izgubljenih zubi i koje sve opcije postoje? – artDENTAL

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja – artDENTAL

Kako izabrati dobar zubni implantat? – artDENTAL

Što je all-on-4 metoda? – artDENTAL