Afte, kada i kako nastaju i kako ih se što prije riješiti – artDENTAL

Afte su vrlo česta i neželjena pojava ranica na sluznici usne šupljine. Njihovom nastanku može prethoditi osjećaj peckanja i nelagode.

Okruglastog su oblika, žuto-sive boje okružene okolnom upaljenom crvenom sluznicom i mogu biti vrlo bolne. Nastaju na mekim sluznicama obraza, jezika, usana i mekog nepca.

Vrste afti

Postoji nekoliko vrsta afti s obzirom na veličinu i trajanje:

  1. Male afte: veličine manje od jednog centimetra – nisu praćene općim simptomima poput povišene tjelesne temperature, mogu se više puta pojaviti na istom mjestu, a zarastaju bez ožiljka;
  2. Velike afte: promjera većeg od jednog centimetra;  nisu bolne, ali mogu uzrokovati opće simptome i ostaviti ožiljke;
  3. Herpetiformne afte: veći broj manjih lezija na okupu, vrlo su bolne i najčešće prolaze unutar dva tjedna. Mogu uzrokovati pojačano lučenje sline.

Kada i kako nastaju afte?

Uzrok nastanka afti još uvijek nije točno definiran, ali postoji više mogućih čimbenika i predispozicija za njihov nastanak. Njihovu pojavu najčešće vidimo kod mlađih ljudi, češće žena, te su povezane s hormonalnim promjenama tijekom menstrualnog ciklusa.

Na prvom mjestu navodi se stres i pad imuniteta cijelog organizma. Zato se mogu pojaviti zajedno s nekim drugim kroničnim ili akutnim oboljenjima i stanjima.

Sigurno je da ih ne uzrokuju ni bakterije ni virusi.

Nedostatak nekih vitamina i minerala kao što su vit C i vit B12 može biti jedan od čimbenika.

Nadalje, kao uzrok navode se fizička iscrpljenost, prehrana (kiselo, gazirano, tvrde korice kruha, grickalice), oboljenja gastrointestinalnog trakta, slabokrvnost odnosno anemija, smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi, lokalna trauma (četkicom za zube), alergijska stanja, usporen protok u krvnim žilama kože, metabolički poremećaji ali i neki lijekovi: aspirin, lijekovi iz skupine NSAR (nesteroidni protuupalni lijekovi), antibiotici, nikotin, te lijekovi protiv gljivica.

Mogućnost pojave afti je česta u obitelji, odnosno, postoji i faktor naslijeđa, gdje gotovo polovica oboljelih od afti ima nekoga u obitelji koji također ima sklonost njihovom nastanku.

Kako se što prije riješiti afti ?

S obzirom na to da potencijalnih uzročnika ima mnogo i najčešće se ne zna točan uzrok; liječenje afti je najčešće usmjereno na smanjenje simptoma odnosno suzbijanje boli, peckanja i bržem zaraštanju.

U tu svrhu mogu se koristiti antiseptici (tekućine za ispiranje usta na bazi klorheksidina), anestetici i protuupalni lijekovi (korikosteroidi) lokalno ili samo u težim slučajevima, sistemski. Vrlo uspješno se afte mogu liječiti i oralnim gelom na bazi hijaluronske kiseline.

Laser pomaže u ublažavanju simptoma i bržem zaraštanju. Neki od prirodnih pripravaka koji mogu pomoći su čaj od kadulje, eterična ulja čajevca, limuna, lavande, te propolis kapi.

Ozonoterapija je odličan tretman protiv afti; djelovanje visoko aktivnim oblikom čistog kisika može se opisati kao antimikrobni i dezinfekcijski učinak, poticanje tkiva na regeneraciju i smanjenje intenziteta upalne reakcije.

Terapija ozonom:

  • smanjuje upale,
  • regulira ph tkiva, te
  • aktivira cirkulaciju u oštećenom području.

Osim toga ozonoterapija aktivira imunitet kod infektivnih bolesti, povećava opskrbljenost stanice kisikom, povećava protok krvi u tkivima, te dramatično smanjuje ili čak potpuno eliminira bol djelujući na receptore boli.

Kao prevencija nastanku afti treba obratiti pozornost na jačanje imuniteta, regulirati prehranu i uzimati dodatak vitamina ako postoji deficijencija.

Ako su afte česta pojava u Vašim ustima potrebno je obratiti se liječniku  da se utvrdi uzrok koji može biti i neka sustavna bolest.

Možda će vas zanimati:

Stres i zdravlje zubi

Kadulja kao lijek za zube i da li zaista pomaže?