5 važnih preventivnih dentalnih tretmana za zdrave zube – artDENTAL, Kastav

Ne treba čekati da zub počne boljeti da biste otišli svom zubaru! Preventivni dentalni tretmani vode zdravoj usnoj šupljini.

Osjećaj boli upozorava organizam da nešto nije u redu i da bi trebalo spriječiti nastanak daljnje bolesti. Međutim, puno je lakše kada do bolesti ni ne dođe.

Koji su to važni preventivni dentalni tretmani?

Redovne kontrole

Prvo i osnovno je najbitnije: 2 puta godišnje odlazak na kontrolne preglede kod zubara, bez obzira da li imate nekih problema ili ne.

Stomatološkim pregledom se ne promatraju samo zubi, nego i cijela usna šupljina. Promatraju se sve promjene na zubnom mesu i okolnim tkivima, pa redovni stomatološki  pregledi ujedno predstavljaju i preventivni pregledi za otkrivanje raka usne šupljine.

Tijekom stomatološkog pregleda moguće je uočiti početnu fazu paradentoze, te spriječiti daljnji napredak bolesti koji može dovesti do rasklimavanja i gubitka zuba.

Pregledom usne šupljine mogu se otkriti mnoge bolesti u organizmu. Održavanje zuba zdravima, važno je ne samo da bi se spriječila zubobolja, već i da bi se zaštitili ostali organi od štetnih posljedica pokvarenih zubi.

Pokvareni zubi osim što često uzrokuju nepodnošljivu bol, mogu biti uzročnici niza drugih bolesti u tijelu pa čak i onih opasnih za život. 

Rvg

Zubar će procijeniti kada je potrebno napraviti neku vrstu rvg slike; da li ortopantonogram na kojem se vide svi zubi i okolne strukture, ili neke od malih ciljanih slika.

Nekada je slika potrebna samo radi kontrole svih zuba, jer samim pregledom nije moguće vidjeti korjenove i kost.

Kod djece slika može biti potrebna za vrijeme izmjene mliječnih s trajnim zubima, a nekada da bi se popratili rezultati prijašnjih dentalnih tretmana.

Čišćenje zubnog kamenca i poliranje

Uz redovne kontrole važnu ulogu u zdravlju zubi ima i čišćenje zubnog kamenca. Uglavnom ga je potrebno raditi svakih 6 mjeseci, a kod nekih osoba i češće.

Čišćenje zubnog kamenca je preventivni tretman protiv nastanka paradentoze, ali i u slučaju paradontoze, predstavlja prvi korak liječenja.

Pregledom usne šupljine se može otkriti bolest zubnog mesa; parodontološkom sondom se mjere dubine džepova, a pomoću rvg slike procjenjuje da li je došlo od gubitka kosti.

Flouridacija

Flouridacija je tretman koji se radi kao zaštita od nastanka karijesa. Tretman se radi s preparatima koji sadrže veću količinu floura, a najčešće se primjenjuje kod djece.

Karijes i dalje predstavlja jednu od najrazornijih i najraširenijih bolesti današnjice. Karijes je zaustavljiva infektivna bolest zuba na koju treba djelovati preventivno, da bi se spriječio gubitak zubnog tkiva i potencijalni gubitak vitaliteta zuba.

Pečaćenje fisura

Preventivni postupak koji se radi kod zuba koji imaju veću mogućnost nastanka karijesa zbog morfologije zuba, kada su jamice i fisure na zubu duboke. Za pečaćenje fisura se koristi isti materijal koji se koristi i za ispune.

Temeljita i redovita oralna higijena uz pravilnu prehranu najbolji su savjet za uredan stomatološki karton.

Vezani članci:

10 načina za poboljšati osmijeh – artDENTAL

Kako odabrati stomatologa i zašto je važno paziti na odabir ?- artDENTAL

Test: otkrij koliko su tvoji zubi zapravo zdravi – artDENTAL

Zdravstveni problemi koji mogu nastati uz bolesti zuba – artDENTAL